1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Перед війною ми єдині, і розділяти суспільство – це страшний гріх проти народу та України, – парафіяни собору УПЦ у Тернополі

Перед війною ми єдині, і розділяти суспільство – це страшний гріх проти народу та України, – парафіяни собору УПЦ у Тернополі

9 квітня 2023 року Тернопільська єпархія УПЦ опублікувала звернення духовенства та мирян кафедрального собору УПЦ на честь мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії міста Тернопіль.

«Всемилостивий Бог дав нам, грішним, Свій Божий дар – святий храм свв. мчт. Віри, Надії, Любові та Софії – на Ваших очах виріс і який став Святим місцем Бога Всевишнього, в якому близько 30 років живе благодать Божа та звучить молитва. І земна держава Україна підтвердила, що ця Божа Святиня є храмом Української Православної Церкви», – йдеться на початку звернення.

«Життя нашої Церкви та Тернопільської єпархії та нашого храму здійснюється на основі вищого Закону України – Конституції, яка законно зафіксувала нас як Українську Православну Церкву. Ми діємо згідно з державними актами та документами, Статутом нашої Церкви та іншими законодавчими нормами, які надали нам право у повному обсязі виконувати свої обов’язки перед Богом та державою», – наголошують віруючі в документі.

У зверненні нагадується, що в храмі завжди звучить молитва про припинення війни, про цілісність Української держави, про військо, про всіх, хто страждає від наслідків війни.

«У цьому ми єдині з усім народом, з усіма релігійними конфесіями – всім серцем любимо рідну землю та всіма силами, справами, як можемо, захищаємо її», – пишуть віруючі.

Віруючі пишуть, що з початку війни надійшло безліч гуманітарної допомоги від Тернопільської єпархії як для військовослужбовців, так і для громадянських людей.

«Але змушені сказати про тривожне. Спостерігаючи за агресивними діями щодо нас Тернопільської спільноти, ми із серцевим болем стривожені поділом городян на так званих «правильних» та «неправильних». Тому ми, духовенство єпархії та миряни вірні Українській Православній Церкві, звертаємось до Вас, наші співвітчизники, до якої конфесії Ви не належали б, з проханням не роз’єднуватись у цей важкий для нашої Батьківщини час, не шукати ворогів там, де їх справді немає, а об’єднати наші зусилля для наближення перемоги над ворогом. У священному Євангелії на це застерігає Сам Христос: «Будь-яке царство, що розділилося саме собою, запустіє… і не встоїть…(Мф. 12, 25)», – йдеться далі у зверненні.

«Наші батьки, брати, сини та дочки, вірні Українській Православній Церкві, на межі життя та смерті захищають всю Україну і нас з вами – і там, у смертній боротьбі, стоячи пліч-о-пліч із побратимами різних конфесій та різних переконань. Хіба вони поділяються, чи є одними ворогами? І за яким сумлінням, за яким правом ми хочемо ще глибше розділити сім’ї, суспільство і навіть Церкву, перебуваючи у мирі та безпеці на Тернопільщині?» – Запитують віруючі собору.

Автори звернення впевнені: «Ми сьогодні маємо бути разом. Так, ми всі різні, але в любові до Батьківщини, перед війною ми єдині і розділяти суспільство – це страшний гріх проти народу та України!»

Покликавши благословення Боже на всіх, духовенство і миряни Тернополя собору нагадали слова апостола Павла: «Радійте завжди в Господі, і ще кажу: радійте… у молитві і проханні з подякою відкривайте свої бажання перед Богом, і світ Божий, що перевищує всякий розум, збереже ваші серця і ваші думки в Христі Ісусі… і Бог миру буде з Вами» (Фп.4:49).

Попередній запис
Кирило Говорун: Залишити у спокої громади і карати за злочини, доведені судом, окремих індивідуумів
Наступний запис
Представники українських громадських організаціїй закликають ВРУ ухвалити закон про заборону УПЦ

1 коментар. Leave new

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее