1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Філарет заявляє, що ПЦУ зареєстрували без ухваленого статуту

Філарет заявляє, що ПЦУ зареєстрували без ухваленого статуту

Глава УПЦ КП Філарет Денисенко в опублікованому на сайті УПЦ КП зверненні заявив, що ПЦУ була зареєстрована без ухваленого на помісному соборі Статуту. Також він нагадав, що оригінали постанов «об’єднавчого собору», організованого Константинополем в Україні, перебувають у Стамбулі в патріарха Варфоломія, а не у Києві.

«На Соборі 15 грудня 2018 року в Київській Софії був обраний Предстоятель у сані митрополита майбутньої автокефальної Української Церкви. До отримання Томосу митрополит Епіфаній не мав повноважень Предстоятеля Української Церкви, бо вона ще не мала статусу автокефалії, а перебувала у складі Константинопольського Патріархату.

На Соборі був прийнятий Статут Київської Митрополії у складі Константинопольського Патріархату. Цей Статут мав право діяти, поки Київська Митрополія перебувала у складі Константинопольського Патріархату, тобто з 15 грудня 2018 року до 6 січня 2019 року. Це означає, що грецький Статут втратив свою силу після проголошення автокефалії, тобто після отримання Томосу 6 січня 2019 року», – вважає Філарет, котрий на час реєстрації «УПЦ/ПЦУ» ще перебував у її складі.

«На сьогодні ПЦУ, очолювана митрополитом Епіфанієм, не має законного Статуту про управління. Статут про управління Церквою може бути прийнятий тільки на Помісному Соборі цієї Церкви. Але пройшло півтора року, а Предстоятель митрополит Епіфаній не наважується скликати Помісний Собор… Правда полягає в тому, що ПЦУ діє без Статуту. Прийнятий Статут на Соборі 15 грудня 2018 року – це Статут чужої Церкви. Президент Петро Порошенко і його команда в особі міністра культури Євгена Нищука і директора Департаменту у справах релігій та національностей Андрія Юраша не мали права реєструвати Церковний Статут Константинопольського Патріархату 30 січня 2019 року. Вони мали право зареєструвати тільки Київську Митрополію, очолювану митрополитом Епіфанієм, на підставі отриманого Томосу, але не Статут про управління ПЦУ, оскільки Статут не був прийнятий на Помісному Соборі. Тому реєстрація Статуту про управління ПЦУ є зловживанням владою і є незаконною», – аргументує Філарет.

Попередній запис
Порошенко біля ДБР заявив, що Томос отримав він
Наступний запис
Драбинко хоче «успадкувати» єпархію Симеона Шостацького, – Churcher

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.