1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Європарламенту повідомили про загрозу свободі віросповідання у Чорногорії

Європарламенту повідомили про загрозу свободі віросповідання у Чорногорії

4 лютого 2020 року в Європарламент представили заяву про загрозу правам віруючих в Чорногорії, пов’язаної з прийняттям скандального законопроекту про свободу релігій та релігійних громадах. Документ склали п’ять депутатів, заяву підписали тридцять чоловік, що представляють Сербію, Грецію, Кіпр, РФ, Боснію і Герцеговину, Чорногорію, Ісландію, Литву, повідомляє сайт orthodoxie.com.

У тексті йдеться, що підписанти глибоко стурбовані прийняттям в Чорногорії 27 грудня 2019 року закону про свободу релігій та переконань і правовий статус релігійних громад.

«Цей закон, прийнятий без консультацій із релігійними громадами та всупереч рекомендаціям Венеціанської комісії та Європейської служби зовнішніх дій, містить серйозні порушення прав людини.

Зокрема, він передбачає наступне: велика частина релігійної власності стає власністю держави (стаття 62); релігійні громади не мають права відкривати початкові школи (стаття 54); існуючі релігійні громади повинні запросити нову реєстрацію для отримання правосуб’єктності, якої вони вже володіють; релігійні громади з місцем розташування за кордоном, такі, як церква більшості (Сербська Православна Церква), повинні реєструватися в Чорногорії, якщо вони хочуть отримати правосуб’єктність.

Цей закон викликає масові демонстрації і заперечується багатьма релігійними лідерами в Європі і в світі. Ми настійно закликаємо владу і Конституційний суд Чорногорії скасувати цей закон і відновити мирний діалог з релігійними громадами, щоб розробити новий закон, який буде повністю поважати міжнародне право і міжнародні зобов’язання Чорногорії”.

Попередній запис
Зоря розповів Кошкіній, як Порошенко організував «собор» у 2018 році
Наступний запис
Уповноважений ВРУ з прав людини звернеться до Мін’юсту й Мінкульту щодо ліквідації УПЦ КП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее