1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Гніздичному радикали з поліцією побили настоятеля і вірян УПЦ

У Гніздичному радикали з поліцією побили настоятеля і вірян УПЦ

Вранці 3 лютого 2019 року активісти влаштували провокацію і зірвали Божественну літургію у Свято-Преображенському храмі села Гніздичне Збаразького району Тернопільської області. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Праворадикали з червоно-чорними нашивками зібралися біля церкви перед початком богослужіння. Про те, що готується захоплення храму, стало відомо напередодні, розповідає настоятель храму, секретар Тернопільської єпархії УПЦ протоієрей Стефан Балан.

«Ми попереджали адміністрацію, поліцію, що планується конфліктна ситуація – щось робіть. Написали заяву, що не можна втручатися в релігійні справи. Вони зібрали всіх своїх депутатів у п’ятницю, але нічого не вирішили. Може, побоялися, не знаю, – розповів о. Стефан. – Ось і сталася бійка».

Представники релігійної громади УПЦ, розуміючи, що планується захоплення, стали на сходах церкви. Згодом на місце події прибув голова райради. «Виступив голова сільської ради, а треба зазначити, що він був на їхньому боці. Але ці люди були настільки агресивно налаштовані, не зрозумівши, що він говорить, почали і його ображати. Ну він розхвилювався, кинув ключі і пішов», – зазначив священик.

На його думку, чиновник хотів ці ключі передати прихильникам ПЦУ, однак був вражений ставленням до себе і покинув територію храму.

Далі поліція вирішила втрутитися, прийнявши сторону провокаторів.

«Поліція почала брати все в свої руки і пішла в наступ. Швидко приїхав спецпідрозділ поліції і почали нас бити. На відео все добре видно. Мене били, вірян штовхали. А потім прийшли якісь чоловіки в захисній формі з червоно-чорними смугами і почали нас всіх розкидати. Мене схопили за голову, зламали палець. Після цього, ми викликали швидку. Медичні працівники зафіксували забої всього тіла: голови, грудей, рук», – розповів потерпілий настоятель.

Раніше, 13 січня, активісти провели збори села, на яких частина присутніх проголосувала за «перехід» в ПЦУ. Релігійна громада храму вирішила залишитися в лоні Української Православної Церкви. Як повідомляв раніше настоятель, жителям села вдалося вирішити справу миром, і представники ПЦУ обіцяли, що захоплення храму УПЦ не буде.

Проте директора місцевої школи це не влаштувало, саме він і спровокував зіткнення, вважає прот. Степан.

«Директор школи дуже тисне на вчителів, підписи збирає. Тих, хто ходить на службу до мене, загрожує вигнати з роботи, а дітей в АТО відправити. Він вже багато років таку яру позицію займає і в страху тримає всю школу. Люди телефонують, плачуть: “Батюшка, вибачте, ми не можемо допомогти”».

Отець Стефан розповідає, що начальник Збаразької поліції також на боці активістів: «Видно, що є команда звідкись згори, тиснуть на них. Я попередив і голову Тернопільської ОДА С. Барну, і до відділу у справах релігії ходив, і у генерала був. Начебто всі з розумінням ставляться, але роблять по-своєму».

На даний момент храм опечатаний. Віряни разом зі священиком відслужили молебень і розійшлися.

«Вони, я думаю, чекають офіційної реєстрації статуту, тоді вже будуть штурмувати. Я нарахував сьогодні 95 осіб. Звозять таких, що ніколи до церкви не ходили. Наших парафіян, які весь час в церкві, було більше 60-ти», – говорить священик.

Попередній запис
Патріарх Антіохійський: Дії Фанару в Україні завдали шкоди Православ’ю
Наступний запис
Архімандрит Єфрем не визнавав Епіфанія в якості предстоятеля Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее