1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. РПЦ підтримала заяву УПЦ про ситуацію українського та світового Православ’я

РПЦ підтримала заяву УПЦ про ситуацію українського та світового Православ’я

4 квітня 2019 року під час засідання Священного Синоду РПЦ під головуванням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила відбулося обговорення ситуації в Україні (журнал № 21), повідомляє Патриархия.ru.

Члени Синоду ухвалили підтримати Заяву Синоду Української Православної Церкви від 3 квітня, в якій, зокрема, йдеться: «Ідея подолання церковного розколу в Україні через надання Томосу про автокефалію неканонічним церковним угрупованням (“УПЦ КП” і “УАПЦ”) виявилася помилковою.

Жодна з Помісних Православних Церков не визнала цього незаконного діяння Константинопольського Патріархату, а значна частина Помісних Церков, зокрема, Антіохійська, Руська, Сербська, Кіпрська, Албанська, Польська і Православна Церква Чеських земель і Словаччини в різних формах вже висловили свою незгоду з рішеннями Константинопольського Патріархату. Помісні Церкви також заявили, що не визнають новостворену “Православну церкву України”, не визнають дійсність хіротоній у цій структурі і забороняють своєму духовенству мати будь-яке молитовне спілкування і літургійне співслужіння з її представниками.

Таким чином, не сталося рецепції, тобто сприйняття світовим Православ’ям цих дій Константинопольського Патріархату, який фактично спробував легалізувати розкол. Відповідно, легалізація розколу – це не той шлях, яким можна досягти церковної єдності. Нагадуємо, що згідно з історико-канонічною традицією Церкви, автокефалія надається тільки єдиній Церкві в межах конкретної держави, а не якоїсь частини, що відкололася від тіла Церкви».

Священний Синод постановив висловити підтримку канонічній Українській Православній Церкві, що проходить через період важких випробувань.

Учасники засідання також наголосили, що вся повнота Руської Православної Церкви високо цінує мужність і твердість, котру виявляють єпископат, клір, чернечі і благочестиві миряни Української Православної Церкви в умовах гонінь, розв’язаних проти неї нинішньою державною владою України.

Попередній запис
Громада захопленого храму УПЦ подаладо суду на Рівненську ОДА
Наступний запис
ПЦУ примушують молитись за перемогу Порошенка, – Сироїд

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.