1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Після чергового захоплення “філаретівцями”, на храм УПЦ у Птичі знову наклали арешт

Після чергового захоплення “філаретівцями”, на храм УПЦ у Птичі знову наклали арешт

Як тільки стало відомо, що громада Свято-Успенського храму села Птича остаточно виграла суд щодо власності на приміщення храму, прихильники розкольницькою організації «Київський патріархат» скликали на захоплення радикалів і представників військових угруповань.

За повідомленням СПЖ, 2 квітня 2018 року в 22.40 в одній з груп активістів УПЦ КП в Viber розмістили повідомлення: ««УВАГА !!! По церкві в с.Птича був суд. Виграли москалі. Має бути захват. Волонтери, АТОВці, Азовці зараз піднімають народ – місцеві просять допомоги. ві машини (АТОшники) поїхали. Хто має змогу підтягуйтесь і підіймайте народ. с.Птича – це село за Дубно. Без СоцМереж поки що» (орфографія авторська).

О 23.30 прихильники «Київського патріархату» почали штурмувати будівлю храму, бити вікна, спилювати болгарками замки. У цей час всередині знаходилися віруючі УПЦ, яким по праву належить храм. Варто зауважити, що поліція чергувала весь цей час біля храму, але в конфлікт не втручалася. А пізніше навіть стала на бік розкольницьго угрупування.

Вже через 20 хвилин після початку штурму прибуло близько 30 «філаретівців» і так звані бійці «Айдара» і «Азова». Останні влаштували ні що інше як терористичний акт – погрожуючи зброєю, виштовхали всіх православних віруючих з рідного храму, одна з жінок постраждала.

Таким чином, міжконфесійний конфлікт, при повній бездіяльності влади, спалахнув з новою силою. Повідомляється, що «благочинний» Дубенського округу УПЦ КП Ігор Загребельний, при свідках, включно з представниками органів влади, зробив різку заяву: «Нам все одно, скільки буде закритий храм: вісім місяців або вісім років. Це наша церква. Нову «Київський патріархат» тут не будував, і будувати не збирається».

Вже 3 квітня двері храму знову опечатали згідно з рішенням Рівненського суду. Повідомляється, що з представниками УПЦ КП уклали домовленість про вирішення питання приналежності храму після 18 квітня на спільній зустрічі двох релігійних громад.

Деякі парафіяни Української Православної Церкви впевнені, загарбники все ж храм не покинули – у вікнах час від часу миготять силуети людей.

Варто нагадати, що міжконфесійне протистояння в селі Птича триває з листопада 2014 року. І, незважаючи на обговорення цієї ситуації з представниками ОБСЄ та 5 судових рішень у цій справі, що підтверджують права громади на будівлю храму, з 2015 року і до сьогодні віруючі Свято-Успенської парафії села Птича не мають можливості здійснювати богослужіння в своєму храмі.

Попередній запис
СБУ шукає «проросійський зміст» в православній літературі
Наступний запис
СПЖ надто упереджено ставиться до представників «Київського патріархату» – Мінкульт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.