1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Невідомо, що буде зі статутом і назвою майбутньої церкви – усе вирішує Фанар, а Філарет не йде на компроміс, – предстоятель УАПЦ

Невідомо, що буде зі статутом і назвою майбутньої церкви – усе вирішує Фанар, а Філарет не йде на компроміс, – предстоятель УАПЦ

Предстоятель УАПЦ митрополит Макарій (Малетич) у коментарі для ZIK заявив, що з великим піднесенням сприйняв ідею об’єднання церков під егідою Константинопольського Патріархату. «Ми поминаємо Вселенського Патріарха рішенням собору, але і до того я поминав його, і ми повинні підкорятись рішенням і бажанням Його Святості», – поділився глава УАПЦ.

Однак райдужний настрій, зі слів Макарія, не захистив від деяких непорозумінь. По-перше, дотепер незрозуміло, як буде називатись майбутня структура. На початку процесу Президент пропонував назву «Православна церква в Україні», однак нині ані це питання, ані проблема статуту і статусу – митрополичий або патріарший – не піднімається взагалі, назву нібито готує Вселенський Патріарх. По-друге, справу зіпсувало невміння Філарета йти хоч на якийсь компроміс.

«У неділю ми спілкувались, на Покрова. Мене приголомшило спілкування. Ось я вам скажу. Коли ми зустрілись, патріарх звернувся до мене – треба терміново проводити собор. Я кажу – немає статуту, а він каже – у мене є. Я кажу – у нас теж є статут, треба з двох статутів зробити один», – зі слів Макарія, глава УПЦ КП підштовхує його до того, щоб УАПЦ доєдналась до його статутних документів.

Екзархи, як каже предстоятель УАПЦ, теж поки що нічого не говорять, у тому числі, і про статус предстоятеля. Чи буде він патріархом або митрополитом? Як заявив Макарій, Філарет зі злобою сказав йому, що статус буде тільки патріарший.

Щодо рішення передати Фанару кафедральний храм УАПЦ, то структура пішла тут назустріч владі та Вселенському Патріархату, бо було заздалегідь відомо, що УПЦ КП віддає тільки один храм – у Києво-Могилянській академії. «Ми віддаємо собор, а нам повинні дати щось взамін. Подивимось, що буде», – підсумував Макарій.

Попередній запис
Турецька православна церква подала позов до суду на Вселенський Патріархат через втручання Фанару в Україну
Наступний запис
Польська, Болгарська та Грузинська Церкви поки що не коментують рішення Синоду РПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.