1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Документ з підписами кількох архієреїв не є підставою для ліквідації УПЦ КП, – Філарет

Документ з підписами кількох архієреїв не є підставою для ліквідації УПЦ КП, – Філарет

Філарет Денисенко розповів про те, як у день проведення «Об’єднавчого собору» Вселенська патріархія висунула додаткову вимогу про ліквідацію очолюваного ним Київського патріархату. Про це йдеться у публікації на офіційному сайті УПЦ КП.

«Ліквідувати статус Патріархату не може ні Патріарх, ні Священний Синод, ні Архієрейський собор, а тільки Помісний собор, тобто той вищий орган управління, який створив Патріархат. Часу на скликання Помісного собору не було. У Софійському соборі чекали священики і миряни відкриття Об’єднавчого собору… Грецька сторона запропонувала підписати архієреям Київського патріархату документ начебто від імені Помісного собору УПЦ Київського патріархату, який був підготовлений комісією на чолі з митрополитом Еммануїлом, про ліквідацію Київського патріархату», – повідомив Филарет.

Цей документ, з його слів, попередньо бачив Євстратій Зоря, котрий брав участь у роботі цієї комісії. Папір було запропоновано  підписати архієреям, у тому числі і «патріарху» Філарету, нібито від імені Помісного собору. Таким чином з’явився документ за підписом декількох архієреїв про ліквідацію УПЦ КП.

«Помісний собор, згідно зі Статутом, може скликати Патріарх разом зі Священним Синодом або Архієрейським собором. Такого рішення не існує. У Помісному соборі беруть участь, крім архієреїв, представники духовенства, монастирів, духовних навчальних закладів, мирян, обрані на єпархіальних зборах. Ніяких єпархіальних зборів не було. У Теплій Софії зібрались тільки архієреї, які підписали вищезгаданий документ, який навіть не був прочитаний до кінця. На Помісному соборі обираються керівні органи, ведеться протокол Собору. Цей так званий Помісний собор в Теплій Софії не затверджував порядок денний, програму та регламент своїх засідань, не був сформований секретаріат, робочі органи Собору (наприклад лічильна комісія) та їх персональний склад, не була сформована Президія Собору. Жодних протоколів реєстрації, ходу засідань, рішень, голосування Помісного Собору – НЕ ІСНУЄ, що показує повну нелегітимність і цього зібрання. На цей абсолютно фіктивний документ неіснуючого Помісного собору УПЦ Київського Патріархату продовжує спекулятивно посилатися митрополит Епіфаній і Священний Синод ПЦУ для незаконної боротьби з Київським Патріархатом», – пояснює Філарет, вчергове наголошуючи, що його організація продовжує існувати.

Попередній запис
Філарет пояснив, як Фанар с ПЦУ порушили процедуру ліквідації УПЦ КП
Наступний запис
Патріарх Варфоломій похвалив митрополита Лангадаського за старанність та наполегливість

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее