1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Грецький богослов: Визнання хіротоній єпископату ПЦУ стало б трагедією

Грецький богослов: Визнання хіротоній єпископату ПЦУ стало б трагедією

Клірик храму Святого Миколая в Патрах (Греція) протопресвітер Анастасій Гоцопулос висловив стурбованість у зв’язку з рішенням Священного Синоду Константинопольського патріархату відновити Філарета Денисенка, Макарія Малетича і їхніх послідовників в ієрархічному або священицькому званні, а також звернув увагу на історію хіротоній єпископату ПЦУ, щоб застерегти Помісні Православні Церкви від їх поспішного визнання, в результаті чого може відбутися «отруєння єпископату вселенського Православ’я», йдеться в статті на сайті «Romfea.gr».

Грецький богослов нагадав, що Вселенський патріархат вже розглядав апеляцію Філарета Денисенка в 1992 році. Тоді причиною її відхилення стала «антиканонічна і зухвала поведінка, що мала місце протягом десятиліття».

Ситуація з Макарієм Малетичем, який був висвячений у «єпископа» вже в розколі, за словами богослова, ще більш серйозна для всього Православ’я: 50 єпископів новоствореної ПЦУ – 15 – саме з розкольницького угруповання Макарія, рукоположення яких сходить до Івана Боднарчука і до Вікентія Чекалина – самозванця, який ніколи не мав рукоположення. Це означає, що 30 відсотків «ієрархів» нової автокефальної церкви України взагалі не апостольського спадкоємства, вважає протопресвітер Анастасій Гоцопулос.

Грецький богослов також висловив здивування, «як необдумано і поспішно вони були удостоєні автокефалії, а тепер ще й вимагають визнання від інших Помісних Православних Церков, кидаючи виклик все православній еклезіологічній свідомості».

Протопресвітер Анастасій Гоцопулос піднімає наступні запитання.

По-перше, яку апеляцію про позбавлення єпископського сану міг подавати розкольник Макарій Малетич, якщо спочатку не мав такого сану зовсім? По-друге, з яких пір в канонічні повноваження Константинопольського патріархату входить право відновлення апостольського спадкоємства в єпископському висвяченні?

Богослов також зазначив, що всі «хіротонії в УАПЦ» були здійснені забороненим у служінні Іваном Бондарчуком, а також аферистом і злочинцем Вікентієм Чекаліним, проти якого і зараз порушено кримінальне провадження в Австралії.

На думку клірика Свято-Миколаївського храму в Патрах, визнання Помісними Православними Церквами таких висвячень як «канонічних і благодатних» стало б трагедією.

«Досі, слава Богу, цього не сталося, але всі Помісні Православні Церкви зі страхом і трепетом перебуввють перед обличчям небезпеки – визнання самозванців без апостольського спадкоємства в якості канонічних єпископів Церкви Христової неминуче призведе до отруєння складу єпископату Вселенської Православної Церкви», – упевнений грецький священик.

Попередній запис
Експерт: Фанар не може законним шляхом отримати обіцяні Порошенком об’єкти
Наступний запис
Суд відмовив громаді УПЦ у праві власності на храм в Малій Петриківці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.