1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Предстоятель УПЦ: Людина, яка не може пробачити ближнього, не може вмістити в собі прощення Боже

Предстоятель УПЦ: Людина, яка не може пробачити ближнього, не може вмістити в собі прощення Боже

У проповіді на вечірньому богослужінні 26 лютого 2023 року, напередодні початку Великого посту, Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів  про важливість прощення для християнина. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Перед тим, як вступити у Великий піст, за вченням Церкви, за Святим Письмом, ми просимо одне в одного прощення, тому що ми вступаємо в духовну боротьбу із самим собою, зі своїми недоліками та з дияволом, який постійно воює проти людини. Прощення має кілька причин, чому ми маємо пробачити одне одному», — зазначив Архіпастир.

По-перше, за словами Першосвятителя, прощати один одному заповідав Бог: «Господь говорить людині у Святому Євангелії: “Якщо ви прощатимете людям провини їх, то простить і вам Отець ваш Небесний, а якщо не прощатимете людям провини їх, то і Отець ваш не пробачить вам гріхів ваших” (Мф. 6. 14,15). Ці слова дублюють інші слова Спасителя: “Якою мірою міряєте, такою буде вам відміряно” (Мк. 4:24)».

Блаженніший владика пояснив, чому Господь називає такою важливою умовою спасіння саме прощення.

«Господь готовий усім нам пробачити, але та людина, яка не може пробачити ближнього, не може в собі вмістити прощення Боже. Так влаштована душа людини, що якщо я не хочу іншого пробачити, то мене можуть прощати, але я цю благодать не приймаю, її відкидаю від себе. І щоб ми не були засуджені за те, що отримали благодать прощення і не прийняли її, Бог не дає людині прощення, якщо людина не прощає свого ближнього. Святе Письмо говорить, що якщо ти маєш щось зі своїм противником, постарайся на шляху примиритися з ним, щоб він не віддав тебе судді», — сказав він.

Блаженніший зауважив, що ще однією причиною є наша духовна безпека, щоб ми, «борючись з дияволом, не мали позаду противника, який може вдарити в спину». «Ми повинні зі своїми братами помиритися і зосередити всі свої сили на те, щоб перемогти диявола», — додав Першоієрарх.

Третьою причиною Митрополит Онуфрій назвав прагнення уподібнитися до Бога, Який є Любов.

«Бог Сам прийшов на землю, взяв нашу зіпсовану гріхом природу, очистив її, освятив, взяв наші гріхи на Себе, будучи невинним, розіп’яв їх на Хресті. Тобто Бог показав велику Божественну любов до нас. І людина, створена за образом Божим, має на меті уподібнитися Богу. Сказано, що Господь створив людину за образом Своїм і подобою. Образ усі отримали, а подобу людина набуває. Той, хто трудиться, стає подібним до Бога, а той, хто грішить, не бореться з собою, не може бути подібним до Бога», – наголосив він.

Як зазначив Предстоятель, «уподібнюємося ми до Бога тоді, коли любимо ближнього так, як Бог любить кожного з нас. Тому, прощаючи ближньому, тим самим людина уподібнюється до Бога».

Попередній запис
Рішення Болгарської Церкви не вплине на моє служіння, – митрополит Леонід
Наступний запис
У річницю початку війни на закордонних парафіях УПЦ були звершені молебні і панахиди

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.