1. Головна
  2. /
  3. Історія
  4. /
  5. Митрополит Володимир: “Ми закликаємо політиків до мудрості й виваженості”

Митрополит Володимир: “Ми закликаємо політиків до мудрості й виваженості”

Звернення спочилого Предстоятеля УПЦ Блаженнішого митрополита Володимира, що датується квітнем 2007 року, було опубліковане за кілька днів до Воскресіння Христового. В ньому – відображення позиції Церкви, що залишається незмінною й до сьогодні. Нехай ці слова з минулого стануть закликом для усіх громадян України прийти до миру та взаєморозуміння.

Звернення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира з приводу останніх подій у політичному житті України

Улюблені у Христі брати й сестри!

Дорогі співвітчизники!

Завершується Великий святий і спасенний піст. Пройшовши шлях Чотиридесятниці, ми вступили в його останній тиждень, коли молитовно згадуємо останні дні земного життя й служіння нашого Спасителя. Ми розмірковуємо над стражданнями та Хресною смертю Господа нашого Ісуса Христа і літургійно співпереживаємо Йому, стаємо, за словом апостола Павла, співучасниками Його страждань, щоб, засвоївши їх, успадкувати вічне життя. Проте ворог роду людського не дрімає, і, за іронією долі, цей тиждень став воістину страсним не лише в богослужбовому житті Церкви, але і в житті нашого суспільства.

Ми знову стаємо свідками протистояння й зростання політичної напруги, які дедалі більше розгортаються. Вважаємо, що будь-які невиважені дії політиків можуть призвести до непередбачуваних наслідків. Нас тривожить той факт, що люди знову почали розділятись на своїх і чужих.

Сьогодні, як і завжди, Церква зі своїм народом. Вона ніколи не ділила, не ділить і не ділитиме своїх дітей за походженням, соціальним станом, національністю, мовою або політичними вподобаннями. Політичні вподобання та суперечності не повинні розділяти батьків з дітьми, подружні пари, друзів або співробітників. Політика не повинна сіяти плевели ненависті й злоби в наші серця. Збереження суспільного миру і спокою у вирі сьогоднішніх подій – це спільний наш обов`язок. Пригадаймо слова св. ап. Павла: «Якщо можливо і залежить від вас, перебувайте в мирі з усіма людьми» (Рим.12:18). Ми закликаємо політиків до мудрості й виваженості. Пам`ятайте, що від правильності ваших дій залежить можливість знайдення дороги до порозуміння. Заради збереження спокою в країні та блага народу пожертвуйте своїми амбіціями і сядьте за стіл переговорів.

Наш пастирський обов`язок – нагадати, що всі ми діти єдиного Небесного Отця, громадяни єдиної держави – України. Ми повинні пам`ятати про це незалежно від того, які політичні погляди поділяємо. Не потрібно знову своїми недобрими справами зводити на Голгофу на Христа, не потрібно знову розпинати Україну та роздирати її хітон.

«Мир вам!» – з такими словами звернувся Воскреслий Христос до Своїх учнів. «Мир усім, мир кожній людині», – з цими словами звертається до нас Христос Спаситель, Який терпів Хресні страждання і смерть, щоб вселити в серця Своїх послідовників мир, спокій і братерську любов.

Усіх вас, брати й сестри, закликаємо до терпіння та посиленої молитви за нашу Державу. Нехай світло Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа просвітить розум і серця тих, хто бажає нашому народові добра.

Віра у Воскресіння Христа об`єднувала і об`єднує всіх Його послідовників. У світлу пасхальну ніч у вирі політичних подій ми повинні зуміти побачити в кожному нашому ближньому брата і сестру. До цього нас закликає Свята Церква: радістю обіймімо один одного, скажемо: браття, і тим, хто ненавидить нас, простімо все Воскресінням (стихири Пасхи), щоб єдиними устами славити Воскреслого Христа Життєдавця.

                            Володимир

Митрополит Київський і всієї України,

Предстоятель Української Православної Церкви

Попередній запис
Суд зобов’язав поліцію Тернопільщини стати на захист прав православної громади
Наступний запис
Політична партія збирається перейменовувати Церкву

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее