1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Пірейській митрополії назвали спільні молитви православних з іншими конфесіями тяжким гріхом

У Пірейській митрополії назвали спільні молитви православних з іншими конфесіями тяжким гріхом

20 травня 2020 року відділ єресей і релігій Пірейської митрополії Елладської Православної Церкви опублікував заяву, згідно з якою участь православних християн в спільних молитвах з представниками інших християнських конфесій або інших релігій – це тяжкий гріх і знущання над Духом Святим. Про це повідомляє видання  VimaOrthodoxias.

Пірейська митрополія виступила проти спільних молитов православних ієрархів і представників інославних релігій та інших християнських церков, які пояснювалися загальною боротьбою проти пандемії COVID-19.

У той час, як «вірний народ Божий бачив в пандемії напоумлення Боже і привід для покаяння» і «звернув свій погляд до Бога і з благанням попросив допомоги згори», «прихильники екуменізму також скористалися можливістю діяти».

«Вони організували всесвітні, міжхристиянські та міжрелігійні молитви (які, як відомо, строго заборонені священними канонами нашої Церкви), щоб «об’єднати», як вони стверджують, «людей всіх релігійних конфесій в загальних молитвах, щоб просити загального Бога про допомогу і порятунок від епідемії», – йдеться в заяві.

На думку Пірейської митрополії, екуменісти «бажають вселити простим і нічого не підозрюючим віруючим першу і найстрашнішу помилку – що всі релігії вірять в одного і того ж Бога». Особливо руйнівну роль відіграють «церковні лідери (патріархи, архієпископи і єпископи), а також багато священнослужителів, теологи і миряни, які, на жаль, зіпсовані і пройняті ідеологією екуменізму або піддаються тиску з боку впливових політичних діячів».

Всі ці люди, сказано в тексті, «на нашу скромну думку, найбільш небезпечні, тому що вони борються з Церквою зсередини, виглядаючи як пастухи, коли насправді вони «вовки»».

В Пірейській митрополії заявили, що з тих спільних молитов, які мали місце в цей час, особливу увагу привернув захід, що пройшов в Чикаго, США, 25 березня 2020 року.

Тоді разом з католицьким кардиналом і протестантським пастором молився представник Константинопольського патріархату митрополит Чиказький Нафанаїл. Зокрема, вони разом прочитали молитву «Отче наш» і помолилися про одужання всіх, хто захворів під час пандемії.

Крім того, обурення Пірейської митрополії викликали слова митрополита Нафанаїла, який сказав: «Дорогі друзі, Христос з нами! У міру того, як тривають зусилля по зменшенню наслідків коронації, зараз важливо як ніколи усвідомити, що нас об’єднує більше, ніж те, що нас розділяє».

В митрополії вважають, що такі молитви Бог не чує: «Чи чує Бог такі спільні молитви? Безсумнівно, ні… Як вчать нас святі отці нашої Церкви і особливо святитель Григорій Палама, єретики (і в даному випадку папісти, і протестанти) по суті є атеїстами, як язичники, бо єресь – це другий вид атеїзму»; «після того, як вони впали і були відрізані від Тіла Церковного, вони втратили Благодать Божу і будь-яку надію на спасіння».

Це означає, що «участь православних в цих жахливих молитвах – тяжкий гріх і по суті знущання над Святим Духом!».

Крім того, в митрополії піддали критиці і участь патріарха Єрусалимського Феофіла в спільній молитві з «представниками всіх релігій Ізраїлю», з ініціативи «Всесвітньої ради релігійних лідерів і у співпраці з міністром закордонних справ Ізраїлю».

У молитві, прочитаній представниками різних релігій сказано: «Бог початку і кінця, бог всіх істот Землі, владика всіх поколінь, Той, Хто будить сплячих, зцілює хворих, відкриває очі сліпим. Ми стоїмо перед тобою, смиренно вклоняючись і благаючи тебе: Врятуй нас і відправ нам процвітання!».

В Пірейській митрополії вважають, що «згадуваний тут« бог початку і кінця» – неіснуючий бог, який не має нічого спільного з втіленим Богом Словом, нашим Господом Ісусом Христом. Це тому, що у наведеному вище реченні іудеї мають на увазі одного бога, а мусульмани – іншого. І це ні в якому разі не наш Господь Ісус Христос, якого іудеї розіп’яли як злочинця, а мусульмани вважають пророком».

«З жахом і відразою ми побачили, що в цьому злитті єретиків і невіруючих, повинен бути присутнім і молитися разом з ними Патріарх Єрусалимський Феофіл», – йдеться в заяві.

У той же час, в митрополії відзначили, що «ці сумні події не дивують нас і не розчаровують нас, оскільки Церква стикалася з подібними ситуаціями в минулому».

Навпаки, такі події «повинні стати приводом для більшої пильності та відповідальності вірних людей Божих, які завжди покликані пам’ятати слова нашого Господа: “Бережіться, щоб вас не ввели в оману, бо багато хто буде приходити під Моїм ім’ям і казатимуть: “Я – Христос” або “Час настав”. Але не йдіть за ними”» (Лк. 21: 8).

«Крім смертоносного коронавірусу, що недавно з’явився в людстві, існує ще один «вірус», набагато більш смертоносний і небезпечний, тому що він вбиває не тлінне тіло, а безсмертну душу. Цей «вірус» не новий, але він існує вже більше ста років. Це «вірус» екуменізму, міжхристиянського і міжрелігійного, який, як ще одне страшне заразне захворювання, загрожує релятивізувати спасительну істину нашої Церкви, задушити її і в кінцевому підсумку знищити», – сказано в заяві.

В митрополії відзначають, що ООН «стала першою організацією, яка вказала на необхідність об’єднання всіх релігій світу для спільної боротьби з коронавірусом».

У заяві сказано, що Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш висловив «особливий заклик до релігійних лідерів усіх конфесій – об’єднати зусилля для досягнення миру в усьому світі і зосередитися на нашій спільній боротьбі за перемогу над COVID-19».

На думку відділу з єресей і релігій Пірейської митрополії «ця міжнародна організація (ООН – Ред.) знаходиться в руках темних сил міжнародного сіонізму і New Age, що просувають релігійні ідеї, які, як показують богослови нашої Церкви, підготує жахливу релігію нечестивого антихриста!».

«Екуменізм характеризувався (і справедливо) святими і значними духовними авторитетами нашого часу як найгірша і найсатанинська секта всіх часів. Це тому, що він не просто змінює одне з догматичних навчань нашої Церкви, подібно до всіх інших сект, але спростовує всю розкриту істину Православ’я, зводячи нанівець його унікальність, визнаючи неортодоксальні конфесії як “Церкви” та інші релігії як “різні шляхи сходження до одного і того ж Бога”», – йдеться в документі.

В митрополії також відзначають, що «новопрославлений святий Сербської Церкви, сучасний великий богослов і сповідник Юстин (Попович), описав екуменізм як «зречення», тому що екуменізм підсумовує всі єресі разом, а останній освічений старець отець Афанасій (Мітіланаіос) говорив, що екуменізм – предтеча Антихриста».

Спільні молитви православних і інославних, вважають в Пірейській митрополії, «ще раз підтверджують, що відродження екуменізму відбувається невтомно, без надії на засудження його з боку Священного Синоду».

Навпаки, кажуть в митрополії, «постанови Критського «собору» дали йому (екуменізму) новий сильний імпульс у всьому світі. Його проповідники тепер просуваються вперед з великим завзяттям і ентузіазмом в досягненні своїх цілей, виправдовуючи свої злі рішення про загальні молитви та інші порушення Священних Канонів, співпрацюючи з єретиками і викладаючи Святе Причастя неправославним».

Переклад СПЖ

Попередній запис
«Боротьба за місце під сонцем» військових капеланів триває?
Наступний запис
«Дух Святий закликає нас до оптимізації умов свого проявлення», – клірик ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее