1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Іоанн Реннето просвітив Фанар щодо положень статуту Архієпископії руських приходів

Іоанн Реннето просвітив Фанар щодо положень статуту Архієпископії руських приходів

Глава Архієпископії Західноєвропейських приходів Іоанн (Реннето) опублікував відкритий лист до духовенства та мирян, у котрому заявив про неправомочність рішень, що були ухвалені Константинопольським патріархатом стосовно Архієпископії. Повний текст листа розміщений на сайті Оrthodoxie.

У відповіді на дії Фанару архієпископ Іоанн повідомив, що митрополит Еммануїл Галльський направив лист клірикам Архієпископії, де заявлено, що всі руські приходи Західної Європи переходять до його опікування. При цьому загальне зібрання Архієпископії, призначене на 7 вересня, на погляд Константинополя, «не може мати жодних повноважень для ухвалення рішень».

Владиці Іоанну довелось нагадати положення статуту Архієпископії. Він пояснив, що вона утворена у «Єпархіальний керівний союз руських православних об’єднань у Західній Європі», котрий представляє собою об’єднання під егідою законів від 1 липня 1901 року про об’єднання та 9 грудня 1905 року про релігійні об’єднання… Положення закону від 9 грудня 1905 року не передбачають, що духовний авторитет, котрому надається канонічний послух, може втручатись у внутрішні справи релігійного об’єднання».

Крім того, він наголосив, що «був здивований, отримавши відпускну грамоту», котра не має жодної канонічної сили, бо була надана без його особистого прохання.

Також він  нагадав одне з положень статуту Архієпископії, згідно з яким на місце глави руських приходів у Західній Європі можна обирати іншого ієрарха тільки «якщо попередник зовсім нездатний звершувати своє служіння або помер».

Тому, каже владика Іоанн, згідно 52 статті статуту, призначення митрополита Еммануїла у якості правлячого ієрарха для Архієпископії канонічно недійсне, як і входження Архієпископії до складу Галльської митрополії.

Крім того, відповідно до французького законодавства, «ані патріархат, ані митрополія не можуть прийняти рішення про розпуск “Єпархіального правління Союзу руських православних об’єднань у Західній Європі».

Зі слів владики, «висновок полягає у тому, що жодна з умов, передбачених у нашому статуті для припинення моїх адміністративних функцій, не виконана юридично».

Таким чином, стверджує глава Архієпископії, «ваш архієпископ, як і в минулому, володіє всією духовною та адміністративною владою над нашим “Єпархіальним керівним союзом”, у тому числі, продовжує керувати нашою Генеральною Асамблеєю». Більше того, «адміністрація нашого архієпископства не переходить у православну митрополію Франції Константинопольського патріархату… Така «передача» могла відбутись лише після рішення нашого загального зібрання».

Владика Іоанн ще раз нагадав, що Архієпископія перебуває у вирішальному моменті своєї історії, і що загальне зібрання на цю суботу, 7 вересня 2019 року, буде «дійсно вирішальним для її майбутнього».

Попередній запис
Зустріч глав древніх Церков перенесена, але робота ведеться, – публіцист
Наступний запис
Греко-католики Порошенкові потрібні як наївний електорат, – соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее