1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. У Чорногорії готуються відновити протестні хресні ходи

У Чорногорії готуються відновити протестні хресні ходи

Чорногорської-Приморська митрополія СПЦ планує відновити масові ходи віруючих і переговори з владою країни в зв’язку зі скандальним законом про релігійні об’єднання. Про це заявили ректор Цетінського семінарії протоієрей-ставрофор Гойко Перович і глава правового ради митрополії протоієрей-ставрофор Велібор Джоміч, повідомляє РІА Новости.

Правоохоронні органи Чорногорії в п’ятницю опитали вісім священиків Чорногорської-Приморської митрополії в зв’язку з хресним ходом в місті Бар на свято святого Іоанна Володимира. Після опитування духовенства прокуратура повідомила, що не знайшла підстав для порушення кримінальної справи в зв’язку з порушенням заборони на масові збори.

Разом з тим, на єпископа Будімлянско-Нікшічського Іоаннікія і ще вісьмох священиків СПЦ 19 червня чекає судовий процес у зв’язку з подіями в місті Нікшич на свято святого Василя Острозького 12 травня. Через їх затримання на 72 години в кількох містах Чорногорії пройшли масові акції протесту, під час заворушень постраждали 26 поліцейських, було затримано більше 60 громадян.

«Хресний хід в Барі не був протестного характеру, а традиційним, на честь святого Іоанна Володимира. Але митрополія й інші єпархії готуються до швидкого відновлення масових маніфестацій віруючих в країні на знак протесту проти спірного закону про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад», – сказав батько Гойко.

«Митрополія також очікує відповідь від влади Чорногорії з приводу переговорів, щоб вони визначили дату їх відновлення. Раніше міністр юстиції Зоран Пажин повідомив, виступаючи в парламенті, що переговори будуть продовжені, коли для цього з’являться умови», – зазначив ректор Цетінського семінарії.

Глава правової ради Чорногорської-Приморської митрополії також зазначив, що, хоча влада Чорногорії проголосили ще в травні перемогу над COVID-19, залишилося в силі обмеження на масові зібрання на відкритому повітрі, яке, на його думку, є політичним заходом.

«Хресні ходи, безсумнівно, будуть відбуватися у всіх містах Чорногорії, поки не буде знайдено рішення проблеми, яка викликана дискримінаційними і антицерковними положеннями закону. Ще важливіше, що ці ходи в Чорногорії стали моделлю для захисту прав церкви і духовної свободи віруючих, що опинилися під загрозою», – наголосив протоієрей-ставрофор Велібор Джоміч, який зажадав відновлення діалогу з владою.

Попередній запис
В РПЦ стривожені дорученням президента Туреччини переглянути статус Святої Софії
Наступний запис
На Закарпатті громада УГКЦ заявила, що за власність ченця УПЦ вступилась СБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее