1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. УПЦ Митрополита Онуфрія не заперечується прийняттям автокефалії ПЦУ, – ієрарх ЕПЦ

УПЦ Митрополита Онуфрія не заперечується прийняттям автокефалії ПЦУ, – ієрарх ЕПЦ

Сайт Ромфея опублікував доповідь митрополита Димітріадського та Алмірського Ігнатія (Георгакопулоса), голови Синодальної комісії з православних та міжхристиянських зв’язків Елладської Церкви, котра була запропонована для позачергового засідання Священного Синоду Церкви Греції 12 жовтня 2019 року.

У видатному документі «Українська автокефалія та відповідальність духу», зокрема, було заявлено, що дарування автокефалії ПЦУ жодним чином не відбивається на тому, що в Україні залишається діяти УПЦ на чолі з Митрополитом Онуфрієм: автокефалія «не міняє статусу, не стосується їх, не приводить до розколу, не перериває спілкування». Як з’ясувалося, Митрополит Онуфрій вже не просто «клірик Київської митрополії Константинополя, котрий не явився на «об’єднавчий собор», незважаючи на припис патріарха Варфоломія», а просто на Фанарі дали можливість поєднатися з канонічною Церквою «мільйонам українців, котрі не хочуть в РПЦ».

Також у документі, в котрому відгукуються тези певних «лідерів громадської церковної думки» в Україні, заявлено, що підпис Митрополита Онуфрія є на проханні до РПЦ від УПЦ про автокефалію – при цьому «забуто», що троє ієрархів, включно з нинішнім Предстоятелем УПЦ, свої підписи під проханням відкликали.

Крім того, автор доповіді натякає, що діяльність РПЦ скерована передусім на «інтереси росіян», а вже потім «православних», доводить, що в РПЦ не хотіли діалогу майже 30 років, а «після вторгнення до Криму всі втратили віру, що РПЦ може дати рішення українському народу». «Їхня впертість була жахливою», – пише митрополит, наголошуючи, що РПЦ, посилаючись на відсутність Антіохійської Церкви, не поїхала на Критській собор і «заперечує першість Сходу».

Також митрополит Ігнатій нагадує, що «ми добились обіцянки Вселенського патріарха, що він ніколи не підніме проблему Нових земель». Зі слів ієрарха ЕПЦ, Фанар «продовжує спілкуватись з Онуфрієм, але дає можливість спасіння душам українців, котрі хочуть Української Православної Церкви», – тут обізнаний митрополит «забув» про назву в Томосі для України – ПЦУ (СЦУ), а не УПЦ.

Також ієрарх згадав про взаємовідносини Церкви та держави в Греції – «ця стаття Конституції – про єдність нашої Церкви зі Вселенським патріархатом. Єдність, котру ми не можемо припинити, ми жодним чином не можемо поставити під загрозу, бо вона стосується єдності Тіла нашої Церкви, нашої власної ієрархії… Наші брати з Нових земель прийняли процес у Константинополі… Ми ніколи не повинні вступати в конфлікт зі Вселенським патріархатом, бо це буде мати наслідки нашого розділення… Навіщо це робити».

Автор тексту визнає, що «автокефалія не була надана тільки у зв’язку з церковними факторами, це завжди було пов’язано з геополітичними тенденціями… шкода, якщо деякі люди не розуміють, що відбувається і яку відповідальність ми несемо». Однак, на його думку, якщо РПЦ буде опиратися, це «проти церковного, повністю проти церковного», у тому числі якщо вона вирішить розірвати спілкування.

Попередній запис
У вівтарі храму ПЦУ з Епіфанієм молився католицький священик, – реакція соцмереж
Наступний запис
Грецький ієрарх: Томос ПЦУ має жахливі відхилення від Передання Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее