1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. УПЦ закликає народних депутатів не голосувати за законопроект № 4128

УПЦ закликає народних депутатів не голосувати за законопроект № 4128

Представники Української Православної Церкви вважають, що документ вносить плутанину в розмежування релігійної та муніципальної громад і дає можливість людям, далеким від життя Церкви, серйозно на неї вплив.

«Проти законопроекту виступили представники всіх релігійних конфесій в Україні, крім «Київського патріархату», тому що законопроект лобіюється саме цієї конфесією, – підкреслив протоієрей Микола Данилевич, заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. Цей законопроект може привнести великі проблеми в релігійне середовище країни: може початися новий виток міжрелігійних міжконфесійних конфліктів ».

Микола Данилевич також зазначив, що законопроект не відповідає Конституції України та суперечить внутрішнім статутам релігійних конфесій. Крім того, він не відповідає вимогам Європейській конвенції з прав людини.

Голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов зазначив, що прийняття даного законопроекту узаконить рейдерські захоплення храмів, які і без того почастішали в Україні.

«На Заході України було захоплено близько 40 храмів, які належать УПЦ, – розповідає Олександр Бахов. – Зазвичай ці захоплення відбувалися шляхом насильства, обману, підкупу та інших протиправних дій. У селі з’являлися представники «Київського патріархату» і деякі депутати. Вони агітували людей до зміни статуту. Після чого проходили референдуми або збори села і приймалося рішення, що релігійна громада населеного пункту буде змінювати своє підпорядкування. У таких зборах брали участь люди, які належать до різних громад, проте і вони вирішували питання про зміну підпорядкування конкретної релігійної громади. Це суперечить законодавству».

Нагадав також протоієрей Миколай Данилевич про те, що головне науково-експертне управління ВР рекомендувало цей законопроект відхилити. Але, незважаючи на все це, він ставиться на голосування.

«Ми хочемо, щоб депутати усвідомили всю повноту відповідальності за наслідки, до яких може привести завтрашнє голосування», підкреслив Данилевич.

 

Попередній запис
Молитовне стояння під Верховною Радою України
Наступний запис
Чоловік, який побив 72-річну парафіянку УПЦ палицею, розкаявся

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее