1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Треба зробити так, щоб пропаганда війни лишилась у минулому, – митрополит Антоній

Треба зробити так, щоб пропаганда війни лишилась у минулому, – митрополит Антоній

Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) пояснив, у чому полягає миротворча діяльність:

«Блаженні миротворці, бо вони будуть наречені синами Божими» (Мф. 5, 9). Міркуючи над цими словами Євангелія, святитель Іоанн Златоуст зазначив: «Тут Христос не тільки засуджує взаємну незгоду та ненависть людей між собою, але вимагає ще більше, – саме того, щоб ми примиряли незгоди й інших; і знову представляє також духовну нагороду. Яку ж? «Бо вони будуть наречені синами Божими, оскільки й справа Єдинородного Сина Божого полягала у тому, щоб поєднати розділене та примирити ворогуюче».

Як видно з даного тлумачення, миротворча діяльність – це не лише слідування завітам Господа, але й обов’язок, котрий Він на нас покладає. Виходячи з цього, активний рух до миру не можна загнати в рамки якихось політичних або ідеологічних цілей. Воно є набагато вищим та чистішим будь-яких сьогоденних програм, гасел або концепцій. І тому звинувачення Церкви у тому, що її прагнення до миру є частиною якоїсь політичної гри, можна порівняти, наприклад, до нічим не обґрунтованої та абсурдної позиції бачити у словах Євангелія про миротворців певне політичне замовлення.

Миротворча робота – це Божа справа, котра має звершуватись на основі щирого бажання почути і зрозуміти одне одного. Але як це можна зробити в умовах постійного інформаційного шуму, насиченого розпалюванням ворожнечі, маніпуляціями, методиками дегуманізації протилежної сторони? Зрозуміло, що без рішення даної проблеми просуватись уперед буде дуже складно. І, враховуючи це, нам всім необхідно не просто зрозуміти, але й докласти всіх зусиль для того, щоб пропаганда війни назавжди залишилась у минулому. Це завдання, нарівні зі встановленням повноцінного діалогу з питання досягнення миру на українській землі, має стати пріоритетом для всіх здорових сил суспільства на найближчу перспективу.

Вести

Фото – митрополит Антоній у Свято-Успенській Святогірськой лаврі, 21.09.2020 р.

Попередній запис
Оруел у виконанні секретаря РНБО
Наступний запис
21 вересня у Святогірську відкривається форум «Люди миру»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее