1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Треба виправляти брехню, проголошену під маскою істини, – ієрарх СПЦ про легалізацію розколу

Треба виправляти брехню, проголошену під маскою істини, – ієрарх СПЦ про легалізацію розколу

Ієрарх Сербської Православної Церкви єпископ Бачський Іриней (Буловіч) заявив, що проблеми втрати єдності в Православ’ї є результатом дій Константинопольського патріархату. Про це він розповів в інтерв’ю виданню «Руське Православ’я в Великобританії та Західній Європі».

На думку єпископа, позиція патріарха Варфоломія щодо скликання Всеправославного Собору є не канонічною, не традиційною, не реалістичною, «особливо коли дії самого патріарха відносяться до числа тих, які можуть стати предметом обговорення на такій раді».

«Хоча ситуація, яка склалася у відносинах між Константинопольським Патріархатом та іншим православним світом, зародилася в територіальних сферах юрисдикційного вторгнення і зловживання владою, вона переросла і безпосередньо торкнулася віровчення – про таїнства, природи Церкви», – зазначив ієрарх.

Саме тому, питання, пов’язані з Константинополем, були в центрі уваги в Аммані, хоча є й інші проблеми, які можуть обговорювати Предстоятелі та їх представники.

«Коли ті, хто перебувають поза Церквою, помилково стверджують, що є її частиною просто указом чи проголошенням, а не через покаяння, прийняття таїнств Хрещення і Миропомазання, це є фундаментальним запереченням самої природи Церкви і запереченням реалій таїнств. Тому це дуже серйозні питання. Це питання істини і, що більш важливо, неправди, проголошуваними під маскою істини. Саме з цієї причини ієрархи Церков і, насамперед, їхні Предстоятелі повинні серйозно працювати разом, щоб така брехня не залишилася невиправлена», – зазначив ієрарх.

«Ми бачимо, що в Аммані зібралися ті Предстоятелі та представники Помісних Церков, які бажають чесно і безстрашно відстоювати істину і йти православним шляхом вирішення виниклих проблем соборно», – вважає єпископ СПЦ.

Він наголосив, що у ситуації навколо легалізації українських розкольників відбувається заперечення таїнств та самої природи Церкви.

«Ми всі час від часу грішимо, вільно чи мимоволі, впадаємо в оману і повинні повертатися через покаяння до того, що правильно й істинно, – нагадав єпископ. – Це не менш справедливо і для священнослужителів, й ієрархів, і патріархатів. Помилка є помилка, істина є істина, і коли відбувається помилка, вона повинна бути виправлена на користь правди. Це природа нашого життя у Христі».

Попередній запис
Повний текст рішень зустрічі Глав та делегацій Православних Церков у Йорданії
Наступний запис
Важливий сам факт початку діалогу, – представник РПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее