1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Сховали компартійні квитки і стали патріотами, – священик УПЦ про актив ПЦУ

Сховали компартійні квитки і стали патріотами, – священик УПЦ про актив ПЦУ

Настоятель Свято-Успенського храму в селі Михальча Сторожинецького району Чернівецької області архімандрит Ювеналій (Паламарюк), котрий служить на Буковині вже 50 років, розповів журналістам Klymenko Time, хто з колишніх комуністів нині переслідує його як «сепаратиста».

Він розповів, що з перших днів свого служіння зазнавав утисків з боку влади: спочатку чиновників-комуністів, які вже стали націоналістами й «патріотами» і долучили до цькування інших активістів нової церковної структури ПЦУ.

Після початку церковного конфлікту в селі його не пускають навіть до церковних воріт, тому що він, нібито, «зрадив Україну».

«Взяли за шарф, за грудки – “Ти зрадник”, “ти зрадив Україну”. А я Україну ніколи не зраджував, чим я зрадив? – дивується священик. – Я в 1986 році закінчив семінарію в Загорську. Люди приходили, на колінах просили – там дуже не вистачало священиків – “батюшка, приходьте служити до нас”. А я – ні, я – додому. Тоді, в 1986 році, я прийшов, а він (чиновник, – ред.) – “прізвище”. Я сказав прізвище, він – кулаком по столу: “Бандера прийшов”. Тепер ці ж чиновники, які червоні квитки компартійні сховали кудись, взяли інші, стали націоналістами, патріотами. Тепер кричать на мене, що я комуніст. Я кажу, яким був 50 років тому, такий і зараз. Я віру не міняю. Погана влада, ми винні. Бо Біблія каже, якщо Господь хоче покарати праведний народ, то дає їм поганого царя».

«У чому я винен? Я раптом виявився член 5-ї колони, сепаратист, зрадник України. Я це не розумію», – сказав архімандрит. Він каже, що нині священнослужителів і вірян УПЦ звинувачують у чому завгодно, в тому числі й у війні на Сході України.

Зараз настоятелю закритого в очікуванні рішення суду храму в Михальчі заважають служити навіть у невеликій капличці, яку він колись побудував на кладовищі в сусідній Заволоці, поруч з могилою своєї дружини.

«Вони приходять, коли бачать, що я щось роблю. Приходять до мене, заважають мені, тому що це “комунальна власність, не маєте права”. Погрожують, що знесуть. У нас у Михальчі, Заволоці скільки каплиць – 4 чи 5. Що – кожну потрібно буде ламати? Будувалися каплички без документів, це жертва, при тому, що це кладовище. Вони просто хочуть мені насолити і не знають, як мене позбутися. Просто чекають моєї смерті – “коли він здохне, коли він здохне”. А мене Господь ще тримає», – розповів священик.

Попередній запис
«Естонський сценарій» в Україні неможливий, – релігієзнавець
Наступний запис
Опублікований лист Глави Албанської Церкви від 8 січня з відмовою їхати в Йорданію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее