1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Собор Софії у Стамбулі з музею може стати мечеттю, – ЗМІ

Собор Софії у Стамбулі з музею може стати мечеттю, – ЗМІ

Турецька влада шукає можливість для того, щоб перетворити храм Святої Софії, Премудрості Божої в мечеть, повідомляє грецьке видання Рroto Тhema з посиланням на турецькі ЗМІ.

Зокрема, йдеться про бажання Державної ради Туреччини розглянути питання про зміну статусу монастиря Хора – з музею на мечеть. Позитивне рішення з цього питання стане прецедентом і відкриє шлях для реалізації подібного сценарію щодо інших культових споруд, які на даний момент є музеями. В першу чергу, ця зміна торкнеться статусу Собору Святої Софії.

Монастир Хора, також відомий як музей Каріє (тур. Kariye Müzesi), був перетворений на музей у 1945 році рішенням Кабінету міністрів тодішнього уряду. Однак 5 листопада 2019 року Фонд охорони історичних пам’яток та навколишнього середовища подав до суду позов про визнання недійсним рішення 1945 року і перетворення монастиря Хору знову в мечеть.

Якщо 10-я секція Державної ради, яка розгляне справу про монастир Хора, прийме рішення на користь повторного перетворення монастиря в мечеть, то це, згідно турецьким ЗМІ, стане сигналом для того, щоб перетворити в мечеть і собор Святої Софії, чого постійно вимагає чимало мусульман Туреччини.

Собор Святої Софії був також перетворений в музей на підставі указу 1934 року, котрий може бути скасований Державною радою. Однак рік тому верховний судовий орган Туреччини, Конституційний суд, відхилив прохання з приводу перетворення собору-музею в мечеть.

Попередній запис
РПЦ не прагне до влади, а підтримує канонічний порядок на противагу «папізму», – Патріарх Кирило
Наступний запис
Шкода, що в Україні не спрацював принцип соборності, – митрополит Іоанн (Реннето)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее