1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. РПЦЗ виступила зі словами підтримки Сербської Церкви у Чорногорії

РПЦЗ виступила зі словами підтримки Сербської Церкви у Чорногорії

РПЦЗ оприлюднила Братське послання Високопреосвященнішого Іларіона, митрополита Східно-Американського і Нью-Йоркського, першоієрарха Руської Зарубіжної Церкви, зі словами підтримки Його Високопреосвященству, Високопреосвященнішому Амфілохію, архієпископу Цетинскому, митрополиту Чорногорсько-Приморському.

«Братськи простягаючи Вам руку, поспішаю від імені Архієрейського Синоду Руської Зарубіжної Церкви висловити Вашій Святині, Преосвященним архіпастирям, кліру, чернецтву і всіі врученій Вам Чорногорсько-Приморській пастви Сербської Православної Церкви слова любові і підтримки», – йдеться в документі.

У 1992 році, як нагадав першоієрарх РПЦЗ, делегація Сербської Церкви відвідала усипальницю тоді ще не прославленого Церквою святителя Іоанна Шанхайського, і тоді митрополит Амфілохій «звершив біля труни цього великого святого заупокійну літію, оспівав загальний тропар святителю, передчуваючи його канонізацію»: «Ваш спів тоді було підхоплено не тільки всієї церковної делегацією, що супроводжувала Святішого Патріарха Павла, а й покійним архієпископом Антонієм (Медведєвим) і всіма присутніми з боку Руської Зарубіжної Церкви».

«Цим Вашим вчинком Ви підкреслили, що у нас з Сербською Православною Церквою, яка 99 років тому дала притулок руським ієрархам-біженцям з кліром і паствою, загальні отці і наставники», – нагадується в документі.

У листі також нагадується вагома роль митрополита Амфілохія у відновленні єдності РПЦ і РПЦЗ, і його активну участь в IV Всезакордонниому Соборі РПЦЗ, схвалив проект Акту про канонічне спілкування з Московським Патріархатом.

«Нині, згадуючи Ваш добрий внесок у наше життя, схиляючи коліна перед Курсько-Корінної іконою Божої Матері “Знамення” і священною ракою з нетлінними мощами святителя і чудотворця Іоанна, хочемо запевнити Вас і всіх Ваших в наших найгарячіших молитвах за Вас, Вашу Церкву, єдину канонічну на території Чорногорії. Наші думки і переживання – з Вами і Вашими! Ми сподіваємося і віримо, що несправедливість, яку зазнають наші брати і сестри в Чорногорії, буде благополучно і якнайшвидшим чином подолана на славу Божу і на благо Святого Православ’я», – звертається першоієрарх РПЦЗ.

Попередній запис
Єрусалимський Патріарх запросив главу Фанара на Нараду Предстоятелів
Наступний запис
Бедь відслужив літію за греко-католиком Степаном Бандерою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.