1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Піховшек: свобода віросповідання в Україні – під загрозою

Піховшек: свобода віросповідання в Україні – під загрозою

В’ячеслав Піховшек в ефірі передачі «Суб’єктивні Підсумки тижня» на телеканалі «NewsOne», крім іншого, заявив, що на очах усього світу в Україні знищується Православ’я. На його думку, при радянській владі ЦК КПРС втручався в діяльність Церкви завуальовано, як мінімум – не так нахабно: «Так, комуністична ідеологія релігію не тільки вважала опіумом, а й боролася проти Церкви. Але свобода віросповідання – під загрозою».

«Ст.35 Конституції України говорить: «церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави». Але – відокремлені не надто. У парламенті «пробивають» законопроект №4511. Його «фішка» в статті 5: призначення керівництва релігійних організацій тільки через узгодження з державною установою – Мінкультом», – зазначає Піховшек.

Порівнюючи Радянську ідеологію та сьогоднішній законопорект №4511, журналіст зауважив, що в СРСР «не існувало закону, за яким призначення керівників Церкви необхідно було погоджувати з органами КПРС».

Щодо законопроекту №4128, який начебто полегшує перехід релігійних громад з однієї конфесії в іншу, висловилася не тільки УПЦ, а й римо-католицька церква, й інші конфесії.

Як наочний приклад дії законопроекту В’ячеслав Піховшек нагадав реальну ситуацію, яка мала місце 16 травня 2017 року у Хмельницькій області: «Село Зоряне Виньківецького району Хмельницької області. Праворадикали на чолі з депутатом від «Свободи» Бурликом захопили храм УПЦ. Вони приїхали, оголосили себе громадою, привезли представника Київського патріархату, йому і передали ключі від храму. А правоохоронці були бездіяльними.

Під загрозою захоплень не тільки храми Української Православної Церкви. Бо, якщо законопроект приймуть, то будь-яка група осіб може оголосити себе місцевою громадою, а внутрішній порядок конфесії при цьому ігнорується: бо ж, наприклад, для віруючого єврея мало себе таким оголосити, потрібні його дії в його громаді. Те ж саме у лютеран. А у нас держава намагається створити умови, при яких будь-хто оголосить себе громадою і захопить церковну власність», – пояснив політжурналіст.

Попередній запис
На Полтавщині відбулося не захоплення храму, а повернення в лоно канонічної Церкви
Наступний запис
Громаді УПЦ в Коломиї «шиють» руйнування пам’ятника архітектури

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее