1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. При Зеленському захоплення храмів пішли на спад, – спікер УПЦ

При Зеленському захоплення храмів пішли на спад, – спікер УПЦ

Речник УПЦ, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Микола Данилевич в інтерв’ю для snob пояснив, чому загострення захоплень храмів прихильниками ПЦУ припадало на останні місяці президентства Порошенко і чому захоплення зійшли нанівець після зміни влади.

За його словами, тиск на УПЦ до програшу Порошенко на виборах відбувався по лінії державної влади і доходив до самого нижчого парафіяльного рівня.

«Як правило, робилися спроби перевести в ПЦУ саме сільські парафії. Доручення робити це спускалися з Києва через губернаторів на місцевий рівень. Мені доводилося їздити по селах Волинської, Рівненської, Тернопільської областей, де у нашої Церкви відняли храми. Скрізь люди говорили мені, що у них було б усе спокійно, якби не активність голови сільради. Як ви розумієте, глава сільради просто виконував вказівки зверху. Ну і, як правило, поліція і навіть СБУ також сприяли в захопленні храмів. Зараз, при новому президенті, силовики вже займають нейтральну позицію в цих конфліктах», – констатує Данилевич.

Також здійснювався моральний тиск на єпископат УПЦ, коли в листопаді і грудні 2018 року напередодні надання томосу в українських ЗМІ пішла хвиля скандальних публікацій і сюжетів про ієрархів цієї церкви.

«При президенті Зеленському все це різко пішло на спад. Захоплення храмів також сходять нанівець. Якщо при Порошенко у нас захоплювали по 7-10 храмів за тиждень, то з літа 2019 року це були вже поодинокі випадки і, як правило, йшлося про конфлікти, які почалися ще при Порошенкові», – підсумував речник УПЦ.

Попередній запис
Свої «пцу» з’являться у чорногорців, македонців та білорусів?
Наступний запис
Церква змогла зберегти єдність в період війни і розколу, – протоієрей Микола Данилевич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее