1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Президент Чорногорії заявив, що не виключає створення Чорногорської церкви замість СПЦ

Президент Чорногорії заявив, що не виключає створення Чорногорської церкви замість СПЦ

Президент Чорногорії збирається домогтися створення Чорногорської автокефальної церкви замість діючої в країні митрополії Сербської Православної Церкви. Про це Міло Джуканович, який керує країною з 1991 року, повідомив з нагоди дворіччя свого чергового президентського мандата, повідомляє vijesti.me.

За його словами, Сербська Православна Церква «хотіла б управляти Чорногорією і визначити її напрямок і характер». Він також сказав, що Чорногорія має місце в Європейському союзі і що це не переглядається.

На питання, чи є Закон про свободу віросповідання провокацією стабільності, він сказав, що «Чорногорії потрібен був Закон про свободу релігії, і він був прийнятий в потрібний час». За його словами, «все, що було вивезено з Чорногорії, буде повернуто», а Сербська Православна Церква “привласнює чужу власність, протистоїть судової перевірці кадастрових записів церковної власності, не платить податки і незаконно вводить священиків в країну».

Також, за його словами, «можливе формування Чорногорської православної церкви».

За його словами, арешт єпископа і священиків – це не переслідування з боку державної влади, а результат того, що вони вважали, що «мають право не підкорятися наказам».

Що стосується оцінок ситуації від Freedom House, то влада заявляє, що докладуть усіх зусиль, щоб виправити «все, що може приховати сутність». Джуканович наголосив, що автори доповіді по Чорногорії не підтримують владу. Говорячи про заклики до захисту сербів в Чорногорії, він сказав, що це надто явно нагадує 1990-ті роки.

«Сьогодні це лунає не з Сараєво, а з Подгориці», – сказав Джуканович, заявивши, що не може бути й мови про те, що сценарій в Сараєво можна повторитися. Він зазначив, що пропозиція про переговори з Сербською Православною Церквою залишається в силі і що є готовність до діалогу. Однак, за його словами, важко вести діалог в атмосфері «шантажу і грубих образ», яку «пропонує Сербська Православна Церква».

Попередній запис
На Закарпатті уніати збирають підписи проти облаштування скиту УПЦ в приватному будинку
Наступний запис
На Закарпатті ПЦУ жаліється, що УПЦ не пускає її в храм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее