1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Посольство ФРН знову просить собі будівлю лютеранської школи в Києві, переданої Гройсманом ПЦУ

Посольство ФРН знову просить собі будівлю лютеранської школи в Києві, переданої Гройсманом ПЦУ

Німецька сторона просить передати їй будівлю колишньої лютеранської школи в самому центрі Києва, яке раніше Володимир Гройсман, будучи прем’єр-міністром України, «подарував» ПЦУ «для адміністративних потреб». Про це йдеться у листі Міністерства закордонних справ України в Кабінет міністрів і Київську міську державну адміністрацію, пише портал  KиевVласть.

У документі нагадується, що Німеччина вже тривалий час піднімає питання передачі німецькій стороні будівлі колишньої лютеранської школи на вул. Лютеранській, в тому числі цю тему піднімала особисто канцлер Німеччини Ангела Меркель, і МЗС України очікує розмови про це під час запланованого на початок 2020 року візиту нинішнього прем’єр-міністра Олексія Гончарука в Німеччину. У зв’язку з цим МЗС просить Кабмін і КМДА запропонувати механізми передачі німецькій стороні зазначеної нерухомості для облаштування в ній культурного і освітнього центру.

«Як повідомляє посольство ФРН в Україні, за вказаною адресою планується розмістити німецькомовну школу та інститут Гете, що обумовлено зростаючим інтересом до німецької мови і обмеженістю приміщень, в яких розміщені ці дві організації, – йдеться в листі. – Крім того, згадана будівля знаходиться в безпосередній близькості до лютеранської церкви Св. Катерини (вул. Лютеранська, 22), що в комплексі зі школою дозволило б створити німецький культурний і освітній центр в Києві».

Німецька сторона хотіла б отримати цілісний майновий комплекс в довгострокове користування на безоплатній основі та готова інвестувати в комплексну реставрацію приміщень зі збереженням їх архітектурної цінності і культурної спадщини.

Зробивши акцент на тому, що «прийняття політичного рішення щодо передачі німецькій стороні в оренду зазначеного майнового комплексу було б позитивно прийнято офіційним Берліном і могло б у перспективі стати чинником в руках України в рішенні тактичних завдань у співпраці з ФРН», МЗС також підкреслило, що це «сприяло б вирішенню питання відкриття в Берліні для україномовної громади школи з двомовною українсько-німецькою освітою», яке раніше неодноразово піднімалося українською стороною, але не знаходило підтримки у німецької влади.

«Вважаємо за доцільне позитивно розглянути дане питання і доручити причетним органам державної влади запропонувати правовий механізм реалізації зазначеної ініціативи», – резюмували в МЗС.

Нагадаємо, після виборів в Україні німецька сторона заявляла, що повернеться до розмови про цю нерухомість вже з новим урядом. На той момент акт прийому-передачі будівлі від державного відомства до ПЦУ ще не був укладений.

Попередній запис
Патріарх Антіохійський Іоанн: Нинішнє становище Церкви потребує від усіх посиленої молитви
Наступний запис
Влада Чорногорії заявляє про готовність до переговорів з Сербською Православною Церквою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее