1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Порошенко хотів віддавати храми УПЦ Фанару під час воєнного стану, – експерт

Порошенко хотів віддавати храми УПЦ Фанару під час воєнного стану, – експерт

Екс-президент України Петро Порошенко в ході надання Томосу взяв на себе зобов’язання передати Константинопольському патріархату кілька десятків храмів і монастирів УПЦ. Про це заявив директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов, повідомляє видання TIMES.com.ua.

Експерт вважає, що Петро Порошенко планував силою захопити храми і монастирі УПЦ під приводом чинного воєнного стану.

«Частина цих об’єктів, включаючи Флорівський монастир, знаходиться в Українській Православній Церкві і до проекту Порошенка формально ніякого відношення не має. Тобто, мова йшла про те, що готувалася фізична, насильницька конфіскація цих об’єктів», – сказав Сергій Толстов.

Крім того, політолог нагадав, що Константинопольський патріархат у XVI столітті володів кількома монастирями і храмами в Україні. Всі вони були зареєстровані в якості ставропігій Фанара, і Варфоломій претендував на їх повернення.

Політолог зазначив, що до насильницьких захоплень цих церковних об’єктів Петро Порошенко хотів привернути сили СБУ і напіввійськових формувань, «щоб, коли прийдуть щось відбирати, ні у кого не виникло бажання суперечити».

Нагадаємо, воєнний стан був запроваджений в Україні після подій 25 листопада 2018 року в Керченській протоці, під час яких кілька кораблів українських ВМС зробили спробу пройти в Азовське море. Замість запропонованих Порошенко 60 днів Рада погодилася ввести воєнний стан лише на 30.

Попередній запис
У П’ятигорах ПЦУ виганяє з дому онкохворого настоятеля захопленого храму УПЦ
Наступний запис
Спонсор ПЦУ Андрій Мацола незадоволений нечисленною масовкою на «Український хресний хід»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее