1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Помпео протиставив ПЦУ не РПЦ, а Росії, що дуже неоднозначно, – УПЦ КП

Помпео протиставив ПЦУ не РПЦ, а Росії, що дуже неоднозначно, – УПЦ КП

З вчорашнім візитом державного секретаря США Майкла Р. Помпео до України, намалювалася більш чітка картина ролі сучасних церковних структур в міжнародних політичних процесах.

Після візиту до Михайлівського Золотоверхого монастиря та зустрічі з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм Помпео сказав у своїй промові на державній зустрічі наступну фразу:

«Мені дуже приємно, що Грецька та Олександрійська церкви визнали Православну церкву України як СВОЮ автокефальну. Росія ніколи не повинна стояти на дорозі».

Враховуючи, що це не спонтанні слова, а заздалегідь ретельно підготовлений виступ, можемо поставитись до кожного слова з великою точністю.

Тут все б виглядало для ПЦУ досить райдужним та можна було б можливо радіти, що така потужна держава як США, підтримує Українську церкву, якби не слова «СВОЮ» та «РОСІЯ». То ж Грецька та Олександрійська церкви визнали ПЦУ не як одну з автокефальних церков, а як свою автокефальну, як свою власність.

І друге речення говорить про те, що ПЦУ протиставляється не РПЦ, а Росії як державі. Це дуже неоднозначний момент, котрий бентежить, оскільки може означати не лише те, що США просто підтримують ПЦУ та захищаються за Україну, але визначенням «Росія не повинна стояти на дорозі» (НЕ ПОВИННА заважати), Помпео сигналізує Росії, що ця новостворена «церковна структура» представляє політичні інтереси США. Сподіваємося, що це не так.

Тут можна зазначити різницю між УПЦ КП та ПЦУ. Київський Патріархат також завжди відстоював незалежність України як держави. Патріарх Філарет закликав захищати свою Батьківщину від агресора, але як справді незалежна церква — не лобіював інтереси ні інших церков ні інших держав.

Також сподіваємося, що віряни, котрі несвідомо та поспіхом перейшли з Київського Патріархату до ПЦУ — вчасно зрозуміють наслідки такої небезпечної для Церкви та і для України як держави політичної діяльності новоствореної релігійної організації та її очільників.

Прес-центр Діаспори УПЦ КП

Попередній запис
Маркером візиту Помпео буде підсумок конкурсу на посаду глави Держслужби з питань релігії
Наступний запис
«Ієрарх» ПЦУ: Держсекретар США виділив мені 15 хвилин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее