1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «Пасха вдома» – це кінець християнства, – протоієрей Андрій Ткачов

«Пасха вдома» – це кінець християнства, – протоієрей Андрій Ткачов

Клірик РПЦ протоієрей Андрій Ткачов пояснив, чому ідея проекту влади України «Пасха вдома» може привести до кінця християнства. Про це йшлося в ефірі телеканалу «Царьград ТВ».

«Пасха — це свято перемоги над смертю. Так? Так! Християни – це ті, хто поклоняються Ісусові Христу, Божому Сину, як Переможцю смерті, Який смертю смерть подолав і життя дарував. Так? Так! І збираємося ми на Пасху Божу в храми для того, щоб соборно відсвяткувати перемогу Христа над смертю. Так? Так», – нагадав протоієрей Андрій та зазначив, що проект «Пасха вдома» – це абсурдна ситуація, при якій «християни, панічно боячись захворіти і померти, тобто зі страху смерті, відмовляються святкувати перемогу Христа над смертю».

«Більшого абсурду я собі, чесно кажучи, не уявляю. Чесно кажучи, я пам’ятаю слова Григорія Палами, який говорить, що, якщо ми не цнотливі, ніхто не повірить нам, що Христос народився від Діви. Я згоден з ним. І той же Григорій Палама говорить, тому, хто боїться смерті ніхто не повірить, що Христос з мертвих Воскрес. Ось і виходить, що якщо раптом буде Пасха по домівках, а я не виключаю такої можливості, то це буде означати, що ми все зруйнували. Зруйнували принаймні на тому рівні, що ми зі страху смерті відмовилися по-справжньому вірити в Переможця смерті», – застерігає клірик.

Він також нагадав, що навіть в блокадному Ленінграді під постійними обстрілами люди, хитаючись від слабкості і голоду, йшли до храмів і не нехтували богослужіннями у дні Воскресіння Христового і Його Різдва.

«Якщо почитати історію блокадного Ленінграда, там трупи лежали на вулицях. Забитий був водопровід, все було заледеніле, там доходяги-тіні, а не люди, ходили по вулицях, місто обсипалося снарядами і бомбами, досі ще пам’ятні таблички висять: “При обстрілі йди на іншу сторону”. А храми були відкриті. І там святкували і Пасху, і Різдво», – розповів протоієрей Андрій.

І в Москві в 30-му і 45-47-му роках XIX століття, коли «каскадом йшли холерні хвилювання», храми не зачинялися, і нікому навіть не спадало на думку Пасху святкувати вдома.

«Якщо християни зі страху смерті відмовляться поклонятися Воскреслому Христу, це буде кінець християнства. І може бути ми спостерігаємо його на наших очах. Пропоную вам про це подумати. Якщо вам буде соромно – значить ви ще живі», – наголошує протоієрей.

Попередній запис
Ієрарх БПЦ щотижня звершує молебень на скелях про позбавлення від епідемії
Наступний запис
В УПЦ КП знову підняли питання про скасування передачі Андріївської церкви Фанару

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее