1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Незалежній державі – незалежну Церкву?

Незалежній державі – незалежну Церкву?

Представники Константинопольського патріарха невпинно борються в напрямку розширення своєї закордонної географії. Як показують статистичні дані, найперспективніший для Фанару напрямок – Сполучені Штати. У зв’язку з цим патріарх міста Стамбула і його легати в США активно почали просувати ідею про об’єднання всіх православних Америки під прапором неіснуючого міста Константинополя і його церковного глави.

Недавній виступ Георгія Демакопулоса з Фордемского університету (Нью-Йорк, США) розкрила справжній стан справ Фанару в США. Фактично вчений підтвердив, що Константинопольський патріархат втрачає контингент у Штатах. І що найжахливіше для Фанару – відходять саме етнічні греки, на яких їхнє церковне начальство розраховує найбільше. У зв’язку з цим, представник Константинопольського патріархату пропонує створити всі умови для об’єднання православних християн в США саме під “батьківським” омофором патріарха Варфоломія.

На сьогоднішній день, згідно з відкритими даними, кількість православних християн в США становить 1,1 млн. віруючих. Всі вони представлені юрисдикціями різних патріархатів, оскільки США в цьому сенсі є “буферною зоною”, на території котрої ніхто не заявляв свого абсолютного контролю… крім, зрозуміло, того ж Константинопольського патріархату. В цілому, з огляду на той факт, що близько 520 тисяч осіб від загального числа – це віруючі, що ідентифікують себе саме з Фанаром, цей патріархат, можливо, і має певне право диктувати свої умови щодо США, але чому б патріарху Варфоломію не вчинити в Штатах так само, як і в Україні?

Основним лейтмотивом дій Варфоломія в Україні було бажання дати “незалежну Церкву – незалежній державі”. Так що ж? А може взяти, і видати Томос про автокефалію США? Чому ні? Звучати-то красиво буде: “Отже, оскільки благочестива і Богом бережена земля України США укріплена і звеличена вищим промислом і отримала свою повну політичну незалежність… то наша Покірність з Преосвященними при нас Митрополитами і всечесними, любимими в Святому Дусі братами і співслужителями, по обов’язку турботи Великої Христової Церкви за Православний світ, для зцілення постійно загрозливих розколів і розділів у помісних Церквах, однодумно визначаємо і проголошуємо, щоб вся Православна Церква, що знаходиться в межах політично сформованої і повністю незалежної держави України США разом зі Священними Митрополіями, Архієпископіями, Єпископіями, монастирями, парафіями і всіма в них церковними установами, яка знаходиться під покровом Засновника Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви Боголюдини Господа і Спасителя нашого Іісуса Христа, існувала відтепер канонічно автокефальною, незалежною і самоврядною, маючи Першого в церковних справах і визнаючи кожного її канонічного Предстоятеля, який носить титул “Блаженніший Митрополит Київський і Всієї України Вашингтонський і всіх США”. Як вам таке?

Але, здається, що сценарій створення “ПЦСША” на Фанарі не розглядають, адже там, на відміну від України, доведеться наступати на ногу не своєму сусідові, в якості котрого в українському питанні виступила РПЦ, але самому собі. Та й взагалі – якби не грецька діаспора в США, Константинопольський патріархат дійсно звузився б до розмірів маленького православного кварталу в мусульманському місті Стамбулі. Виходить, що формула, по якій відпрацювали українське питання, працює де завгодно і відпрацьовується на кому завгодно, але тільки не на собі і не на шкоду своїм інтересам. Що ж? Друзям собі – все, а ворогам – закон!

МАРК АВРАМЕНКО

Попередній запис
Місія ОБСЄ продовжує роботу в Олександрійській єпархії УПЦ
Наступний запис
Паства патріотичних конфесій співала молебні, щоб відлякнути літак з українцями з Китаю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее