1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. На Фанарі озвучують ідею об’єднання православних юрисдикцій в США

На Фанарі озвучують ідею об’єднання православних юрисдикцій в США

Виступ Георгія Демакопулоса з Фордемского університету (Нью-Йорк, США) свідчить про те, що справи в Американської архієпископії Константинопольського патріархату йдуть, м’яко кажучи, не дуже. Вона хоч і продовжує залишатися найбільш численною православною діаспоральною церквою в США, але практично вичерпала внутрішні ресурси для зростання.

За словами Демакопулоса, 54% членів архієпископії в віці 30-40 років перестали ідентифікувати себе православними. 90% вінчань, звершених у грецьких храмах США протягом останніх 5 років, – це змішані шлюби, в чому професор Демакопулос вбачає велику проблему.

Примітно, що однією з причин відтоку пастви є питання богослужбової мови – давньогрецька мова для більшості греків діаспори став занадто важкою для розуміння.

На тлі такої внутрішньої кризи Демакопулос в унісон з архієпископом Елпідофором (Ламбрініадісом) озвучує думку про необхідність досягнення адміністративного єдності всіх православних юрисдикцій в Америці під керівництвом Константинопольського патріархату. Вигоди, на думку доповідача, очевидні – це дозволить православним у США «єдиним голосом» звертатися до американської влади з питань внутрішнього і зовнішньополітичного порядку (Демакопулос, зокрема, піднімає питання захисту християн в світі).

В Константинопольському патріархаті усвідомлюють, що в середньостроковій перспективі церква грецької діаспори в США приречена на поступове згасання. Внутрішніх ресурсів Американської архієпископії для того, щоб як мінімум зупинити цей процес, виявилося недостатньо (тісну переплетеність грецького православ’я з ідеями еллінізму можна вважати у цьому винною). Тому ситуацію, мабуть, вирішено виправити за рахунок інших юрисдикцій, щоб інкорпорувати їх в свою структуру під благим видом досягнення єдності.

Аналитичний центр святого Василія Великого

Попередній запис
Юраша принесли в жертву, – Самохвалова
Наступний запис
Єрусалимський патріарх пояснив, в якому форматі пройде зустріч в Йорданії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее