1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Іонафан нагадав, як Константинополь допомагав більшовикам нищити РПЦ

Митрополит Іонафан нагадав, як Константинополь допомагав більшовикам нищити РПЦ

13 січня митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан опублікував коментар до «Томос не спрацював: замість єдності Православного світу маємо його розкол і рикошетний удар по авторитету патріарха Варфоломія в Україні». У коментарі владика зазначає, що, незважаючи на зайняту патріархом Варфоломієм позицію «гаранта всецерковного миру», підписаний ним томос привів до розколу Православ’я.

«Своїм Томосом для ПЦУ “вселенський отець” Варфоломій посіяв нові зерна громадського і релігійного розбрату в Україні, – констатував митрополит. – Прийнявши під своє віртуальне “візантійське” крило тих, хто насильством і обманом роками захоплював храми канонічної УПЦ, на жаль, перетворився у нелюбимого і холоднокровного “вітчима”, в ієрарха, який живе в турецькому Стамбулі».

Однак це не перша «політично мотивована метаморфоза» фанаріотів, нагадує митрополит. В історії залишилась зрада Константинополя після приходу комуністичної влади.

«Історикам відомо про послання Фанару святому сповідникові, обраному Помісним собором Руської Церкви, – святішому патріарху Тихону, з обурливою вимогою негайно піти у відставку, “щоб не заважати владі будувати нове життя”. Знають історики і про псевдоканонічне визнання Стамбулом-Константинополем обновленської, розкольницької “червоної церкви”, що виникла в радянській Росії за допомогою більшовиків», – відзначає владика.

Нагадаємо, раніше архієпископ Тельміський Іов (Геча) намагався відхреститись від зв’язків Константинопольського Патріархату з більшовицьким церковним проектом – церквою обновленців на початку ХХ століття.

Попередній запис
У Донецькій області громада ПЦУ перейшла до Київського патріархату
Наступний запис
Релігієзнавиця заявила, що допомагала заводити криминальні справи проти священиків УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее