1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Кіпрської Церкви: Ми не можемо визнати розкольника Епіфанія

Митрополит Кіпрської Церкви: Ми не можемо визнати розкольника Епіфанія

Кіпрська Православна Церква не може визнати главу ПЦУ Епіфанія Думенка і перебувати з ним у євхаристичному спілкуванні, передало слова єпископа Кіпрської Православної Церкви, митрополита Кіккського і Тіллірійського Никифора (Кіккотіса) Інформаційне агентство «Ромфея».

«Я переконаний, що ми не можемо, як Священний Синод Кіпрської Церкви, визнавати розкольника без канонічної хіротонії Епіфанія в якості канонічного митрополита Київського і всієї України. Більш того, з точки зору канонів, не дозволяється мати євхаристичне спілкування зі схизматиками і невисвяченими», – підкреслив владика Никифор.

Він зазначив, що не має нічого проти канонічної автокефалії УПЦ, якщо «це все відбудеться не в поспіху і як-небудь, але спокійно і з увагою згідно з православною традицією, священними канонами і взагалі церковним номоканонічним правом Святої Православної Церкви».

«Проте, все це відбулося не демократично, не синодально, але самочинно і волюнтаристськи», – прокоментував митрополит Кіккської митрополії надання Томосу Україні та створення ПЦУ.

Дії Константинопольського патріарха Варфоломія, який самочинно повернув статус канонічних не розкаяних грішників у гріху розколу представникам УПЦ КП і УАПЦ, владика Никифор вважає антиканонічними.

«Оскільки згідно зі священними канонами будь-яке покарання чи відлучення, або позбавлення знімається тільки тим, хто його наклав за умови, звичайно ж, попереднього діяльного покаяння скинутих», – пояснив він свою точку зору.

На думку ієрарха Кіпрської Церкви, серйозна помилка Константинопольського патріарха полягає в тому, що він «зневажливо ігнорує пана Онуфрія, митрополита єдиної загальновизнаної Православної Церкви України».

«Після надання синодального Томосу про автокефалію ми маємо трагічний феномен, коли в Україні існує одна канонічна Православна Церква на чолі з Митрополитом Онуфрієм, і одна розкольницька на чолі з відлученими Філаретом і Епіфанієм», – сказав митрополит Никифор.

Він сподівається, що Кіпрська Церква може зіграти примирливу роль для знаходження канонічного рішення щодо релігійного питання в Україні. А для цього його Церква не повинна виступати «за один або за інший патріархат», впевнений ієрарх Кіпрської Церкви.

Щоб знайти канонічне рішення виниклої в Україні проблеми, митрополит Никифор закликав скликати хоча б Зібрання Предстоятелів Помісних Церков.

Він побоюється, що у разі, коли слов’янські Православні Церкви стануть на сторону Московського Патріархату, а грекомовні – на бік Константинополя, «розкол буде увічнений для більшої радості ворогів Вселенського Православ’я.

За словами владики Никифора, явна небезпека полягає і в тому, що вже протягом трьох років існує військове протистояння православного українського народу, яка розвивається до релігійного протистояння, і виникає ще більша небезпека, що незцілений український церковний розкол «перейде на Тіло всього Вселенського Православ’я з усім тим, що трагічно він за собою тягне».

Кіпрська Церква не збирається визнавати ПЦУ в її дійсному статусі. Причиною цього є недійсність священицьких і єпископських хіротоній в ПЦУ і відсутність церковної єдності в Україні.

19 лютого 2019 року, нагадаємо, опублікували текст комюніке Синоду Кіпрської Церкви з українського питання. «Оголошення про надання автокефалії Українській Церкві Вселенським Патріархатом відбулося з метою примирення та досягнення єдності місцевої Церкви. Цю мету ми не піддаємо сумніву. Однак, на сьогоднішній день ця мета не є досягнутою», – відзначили члени Синоду.

Попередній запис
У Луцьку з військового госпіталю виселили громаду УПЦ
Наступний запис
Суд заарештував підозрюваних у підпалі запорізьких храмів без права застави

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее