1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Митрополит Варсонофій попросив Президента захистити храм Луки-Мелешківської

Митрополит Варсонофій попросив Президента захистити храм Луки-Мелешківської

27 вересня 2019 року митрополит Вінницький і Барський Варсонофій (Столяр) звернувся до Президента України Володимира Зеленського з відкритим листом у зв’язку із загостренням ситуації навколо Спасо-Преображенського храму УПЦ в селі Лука-Мелешківська. Владика Варсонофій просить Президента звернути увагу на протиправні дії представників ПЦУ, спрямовані на силове захоплення Преображенського храму. Текст опублікований на сайті Вінницької єпархії УПЦ.

«Уже більше восьми місяців триває міжконфесійне протистояння, до загострення якого неодмінно призведе обіцяна представниками ПЦУ силова акція, запланована 28 вересня на території Преображенського храму с. Лука-Мелешківська», – наголошує митрополит.

Також повідомляється, що під час круглого столу, котрий з ініціативи голови Лука-Мелешківської ОТГ відбувся напередодні, представники громади ПЦУ в ультимативному тоні вимагали від громади УПЦ віддати ключі від місцевого Преображенського храму. При цьому засідання круглого столу тривало за участю представників місцевої влади, СБУ та Національної поліції.

«Інакше, за словами представників ПЦУ, наступного дня, тобто 28 вересня, громада ПЦУ відбере храм силою. При цьому вони дозволяли собі прямі погрози на адресу настоятеля храму протоієрея Василія Альмухамеда та віруючих УПЦ, безпосередньо погрожуючи їм фізичною розправою, не зважаючи навіть на присутність представників поліції, на яких представники громади ПЦУ та їх адвокат також чинили тиск; ця провокація спрямована на розгортання релігійних конфліктів в Україні, на розв‘язання штучно створених  міжконфесійних протистоянь шляхом силових акцій», – додав владика Варсонофій.

При цьому перереєстрація релігійної громади Преображення Господнього села Лука-Мелешківська Вінницького району Вінницької єпархії УПЦ була здійснена незаконним способом і в даний час є предметом розгляду в суді. Також «триває слідство за фактом злочинів, вчинених під час попередніх спроб силового захоплення храму».

«За таких умов, прошу забезпечити конституційне право громади на вирішення питання приналежності храму у відповідності до законів України, вжити всіх можливих і необхідних заходів задля забезпечення правопорядку і недопущення силового захоплення храму. В умовах, коли державній владі вкрай необхідно закласти підґрунтя здорових взаємовідносин віруючих, як запоруки єдності, ми знов стикаємося зі спробами захоплення храмів і розпалювання релігійних конфліктів. Сподіваюсь, що за Вашим сприянням припиниться беззаконня, рейдерство та буде забезпечене дотримання прав і свобод віруючих Української Православної Церкви», – просить главу держави правлячий архієрей.

Попередній запис
Ієрарх Елладської Церкви: Ніхто з Предстоятелів Помісних Церков не визнає ПЦУ
Наступний запис
Ієрархи УПЦ співслужили Патріарху Феофілу за літургією у Храмі Гроба Господнього

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее