1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Мер Глухова на Сумщині «роздмухує» міжконфесійний конфлікт

Мер Глухова на Сумщині «роздмухує» міжконфесійний конфлікт

Мер міста Глухова Сумської області, який організував відвідування учасниками всеукраїнської акції «Потяг єднання» старовинний Миколаївський храм міста, не погодив відвідування ні з ким із причетних, і храм виявився закритим. Через цей казус стався скандал і мер Мішель Терещенко замість того, щоб залагодити конфлікт, «нагнітав ситуацію». Про це повідомляє Релігія в Україні.

Як повідомляє Конотопська єпархія УПЦ, попередньої домовленісті про відвідини храму не було.

«Купа людей намагалася безцеремонно без попередження потрапити до церкви. Дехто із натовпу навіть хотів зірвати замок плоскогубцями. А мер замість того, щоб згладити ситуацію або не допустити заворушень, очолив все. Він кричав, що треба пиляти замок, ніхто не має права їх не пускати, що він вимагає забезпечити здійснення служби, мовляв, кожен має право молитися, де він хоче. А більше всіх кричала його дружина, вона провокувала людей, мовляв, це власність міста», – розповів журналістам староста храму Сергій Савченко.

Були спроби зірвати замок, потім гості викликали поліцію. Згодом, коли на місце події приїхав єпископ Конотопський і Глухівський Роман (Кімович), храм відкрили.

«Ми не хочемо ніяких провокацій і стресів. Глухів – спокійне місто. Я не розумію одного, чому влада не звернулася до нас завчасно з проханням відкрити Миколаївський храм. Адже ніхто не знав про гостей. Вранці службу відслужили і храм закрили без жодного наміру. Ми завжди дозволяли зайти до церкви на екскурсію, адже це визначна пам’ятка національного значення, а в Глухові завжди багато тургруп», – сказав єпископ Роман.

Але найбільше віруючі канонічної Церкви обурилися тим фактом, що відвідуванням церкви справа не обмежилася і представники «Київського Патріархату» тут провели службу.

Через кілька днів староста Миколаївської громади, з благословення священноначалія єпархії, написав заяву в Міністерство культури і в обласну поліцію на міського голову Мішеля Терещенка. «У діях міського голови Мішеля Терещенка є ознаки кримінального правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 161, ст. 364 Кримінального кодексу України», – йдеться в заяві

Представник єпархії просить Мінкульт і міліцію «провести перевірку викладених фактів та вжити заходів щодо притягнення винних осіб до відповідальності». При цьому він додає до заяви свідоцтво про держреєстрацію Миколаївської громади УПЦ, держакт на право постійного користування земельною ділянкою та свідоцтво на право власності.

Попередній запис
На засіданні Львівської міськради говорили про знесення храму УПЦ в Сихівському районі, якого там немає
Наступний запис
Існувати ≠ співпрацювати: як Мінкульт звинувачує УПЦ в колабораціонізмі, не помічаючи аналогічних дій в інших

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее