1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Крит, томос і коронавірус – три виклики для Церкви

Крит, томос і коронавірус – три виклики для Церкви

Останні чотири роки (починаючи з Критського собору у 2016 році) підірвали ситуацію у світовому Православ’ї та поставили перед ним задачу радикальної саморефлексії та саморозуміння.

І це вже навіть не питання взаємовідносин Помісних Церков та глобального устрою Церкви, а питання самої сутності православної віри.

Критський собор, український томос та пандемія коронавірусу стали, напевне, найбільш радикальними викликами для Церкви за останні 30 років.

Критський собор примусив визначатись щодо екуменізму та проблеми кордонів Церкви.

Томос примусив задуматись над змістом соборності та першості у Церкві.

Коронавірус торпедував традиційні форми храмового благочестя та актуалізував питання співвідношення між етичними та містичними аспектами віри.

Церковні ліберали розглядають ці потрясіння як шанс для переформатування релігійної свідомості мас на користь «протестантизації» Церкви: послаблення ієрархічних зв’язків (або їхній перерозподіл на користь більш «цивілізованих» центрів управління), стирання кордонів між конфесіями, релятивізації догматів та канонів, зміни форм церковного благочестя тощо.

Однак, і церковні традиціоналісти, які хоча і перебувають у більш складній позиції (адже їм доводиться боротися проти мейнстріму), також можуть отримати користь з ситуації, що склалася.

Перш за все в справі активізації богословствування. На жаль, ліберали і обновленці, на мій погляд, виявилися краще підготовленими до атаки, ніж традиціоналісти до оборони. Але ще є час, щоб все виправити. І добре, якщо Церква зрозуміє важливість культивування богословської думки з перспективою на наступні десятки років.

Від того, як Православна Церква відповість на ці виклики, залежить її подальша доля: або розчинитися в потоці глобалізації, або ж надати альтернативну модель духовності, де єдність не передбачатиме уніфікацію і поневолення логіці розвитку західного світу, а християнська віра зможе протистояти секуляризму і різним формам релігійного синкретизму.

Правблог

Попередній запис
Витримаємо до православної Пасхи – будемо жити, – президент Республіки Білорусь
Наступний запис
Кураєв жартує про епідемію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее