1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Зоря не спромігся пояснити, яку «єпархію» в ПЦУ очолював Філарет Панку

Зоря не спромігся пояснити, яку «єпархію» в ПЦУ очолював Філарет Панку

На засіданні Синоду ПЦУ від 09.07.2020 р. було прийняте рішення щодо виключення «єпископа» з Молдови Філарета Панку, яке формально не відповідає територіальному принципу, за яким утворено цю структуру. Цій темі присвячений блог релігієзнавця Іллі Бея, котрий намагався дізнатись у спікера ПЦУ «архієпископа» Євстратія Зорі, звідки ж був «звільнений» очільник відновленої єпархії УПЦ КП у Молдові Філарет Панку.

Ілля Бей нагадав, що для румуномовної спільноти в ПЦУ був створений окремий вікаріат (рішення Синоду ПЦУ від 27.07.2019 р.), для грекомовної діаспори був поставлений грек єпископ Ольвійський Епіфаній (хіротонізований 26.05.2019 р.).

Зазначимо, що у подальшому про діяльність вікаріату та грецького єпископа вже майже рік з ПЦУ нічого не чути.

Що стосується відповідності Томосу рішення Синоду ПЦУ щодо передання “судження про подальший канонічний статус Преосвященного єпископа Філарета (Панку), колишнього Білгород-Дністровського, та підлеглих йому релігійних структур до відання Румунської Православної Церкви, про що сповістити Блаженнійшого Румунського Патріарха Даниїла та Високопреосвященного Митрополита Бессарабського Петра”, то Ілля Бей зазначив наступні невідповідності.

  • після прийняття рішення Синоду від 05.02.2019 р. про впорядкування вживання титулів єпископу Філарету (Панку) було надано титул єпископа Білгород-Дністровського, а “назви єпархій визначаються згідно титулу єпархіального архієрея”;формально з цього випливає утворення і Білгородсько-Дністровської єпархії, хоча експліцитно це в рішеннях Синоду не зазначається, і жодні дії щодо її реєстрації – наскільки мені відомо – не приймалися.
  • отже, ми маємо формально існуючу (відповідно до титулу правлячого архієрея) до 09.07.2020 р. на території України Білгородсько-Дністровську єпархію (“та підлеглі йому релігійні структури”), подальша доля котрої передається на розгляд предстоятеля закордонної помісної Церкви.

«Я знаю, що єп. Філарет ще в лютому 2020 р. повернувся до екс-патріарха Філарета, і став навіть архієпископом, і що, знаходячись у Молдові він і не збирався окормляти Білгород-Дністровську єпархію, котра в ПЦУ попри згадане рішення про впорядкування титулів навіть не була утворена. І розумію, що Синод своїм рішенням від 09.07.2020 р. хоч і геть невчасно, але принаймні у якийсь спосіб спробував вирішити канонічний статус утеклого єпископа, але вбачаю в цьому рішенні обмеження канонічної території ПЦУ, що поступилася однією зі своїх єпархій РумПЦ через недосконалість формулювань. Я впевнений, що Синод нічого такого не мав на увазі, але думаю, що форма викладу допускає і запропоноване прочитання», – пише Ілля Бей.

На додачу до сказаного Євстратій Зоря на прохання вказати назву єпархії, правлячим архієреєм якої був єпископ Білгород-Дністровський Філарет, спромігся видати лише таке: “єпархія з підлеглих єпископу Білгород-Дністровському Філарету молдавських релігійних громад”. А потім навіть: “ЄПАРХІЯ БЕЗ НАЗВИ”.

Попередній запис
У Ватикані прокоментували «болючу подію» у Стамбулі
Наступний запис
У селі Шкроботівка на Тернопільщині освятили новий храм замість захопленого ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее