1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. За Порошенка Філарет не боровся би з Томосом, – Горєвой

За Порошенка Філарет не боровся би з Томосом, – Горєвой

Експерт-релігієзнавець Дмитро Горєвой опублікував на порталі risu.ua аналітичний матеріал про причини і можливі наслідки виходу Філарета Денисенка зі складу ПЦУ та відновлення Київського патріархату. На думку експерта, якби главою держави залишився Петро Порошенко, Філарет не дозволив би собі «так цинічно боротись із Томосом», а тепер «використовує некомпетентність Зеленського та його команди».

«Почесний патріарх Філарет почав свої демарші у квітні-травні 2019 р., коли вже було зрозуміло, що президентом України стане Володимир Зеленський. За каденції Петра Порошенка почесний патріарх не дозволяв собі так цинічно боротися з Томосом (експерт під «боротьбою з Томосом» має на увазі вимоги Філарета відновити реєстрацію УПЦ КП, – ред.). Він розумів, що держава цього не дозволить. Натомість після зміни влади Філарет розпочав свою війну проти ПЦУ… Філарет не виступає проти держави, він лишень пристосовується до тієї державної політики, яку проводить Зеленський. Для останнього ж це ще один привід для критики Порошенка та спроби переглянути досягнення каденції п’ятого Президента України», – вважає Горєвой.

Також, на його думку, «спроби перегляду досягнень у релігійній сфері несуть загрози усій державі».

«Україна пройшла дуже важкий шлях, перед тим, як здобути Томос. Патріарх Варфоломій, який допоміг нам, отримав безпрецедентну порцію критики з боку проросійсько налаштованих єрархів. Ставити під сумнів питання створення ПЦУ – це давати сигнал іншим партнерам України з найрізноманітніших сфер – ваша жертовність зараз може бути переглянута згодом. Фактично владика Філарет пропонує владі нищити державні інституції, ліквідувати тяглість політик і вектор розвитку. Це завдасть серйозну удару як по підтримці союзників, так і по інвестиційному клімату. Достеменно невідомо, як відреагує Зеленський. Чи підтримує, чи йому байдуже, чи він просто не усвідомлює наслідків. Як би там не було, але незнання законів не знімає відповідальності. Особливо, якщо ти президент країни», – лякає читачів експерт ПЦУ.

Також експерт ПЦУ вважає, що «ПЦУ вистоїть у всіх цих випробуваннях», маючи за приклад поневіряння УГКЦ.

«Звідки така впевненість? Ми маємо зовсім нещодавній приклад Української Греко-Католицької Церкви, яка пережила значно страшніші випробування, непорівнянні до сьогодення. Сучасні виклики ПЦУ на фоні тодішніх для УГКЦ – дрібні і не варті уваги. Проте Церква вистояла, зберегла себе і свою ідентичність та після півстолітніх поневірянь впевнено вийшла з підпілля. Тому і ПЦУ впорається із значно меншими проблемами», – завершив Дмитро Горєвой.

Попередній запис
Зловтіха щодо Святої Софії та Фанару не личить християнам, – ієрарх УПЦ
Наступний запис
Єрусалимський патріарх зустрівся з Послом Кіпру в Ізраїлі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее