1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Заяви Мінкульту про статути релігійних общин – спроба виправдати упереджене ставлення – УПЦ

Заяви Мінкульту про статути релігійних общин – спроба виправдати упереджене ставлення – УПЦ

Під час своєї прес-конференції представник Мінкульту Андрій Юраш вкотре заявив, що статутні документи релігійних організацій УПЦ нібито не відповідають українському законодавству. Він зокрема зазначив, що в представлених статутах є положення, згідно з яким єпархіальний архієрей дозволяє створення і реєстрацію приходу. Це, на його думку, унеможливлює зміну церковними парафіями свого підпорядкування.

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов назвав такі заяви спробою введення політики подвійних стандартів. «Хіба в “УПЦ КП” або УГКЦ релігійні громади не підпорядковані єпархіальному архієрею? Потрібно, щоб тільки в УПЦ релігійні громади нікому не підкорялися? – Підкреслив протоієрей Олександр. – Ось Вам приклад “рівного ставлення” до всіх релігійних організацій».

Під час свого виступу директор департаменту у справах релігій і національностей також заявив, що вони «не хотіли відмовляти» УПЦ в реєстрації.

«Що це означає? – Задає питання голова Юридичного відділу УПЦ. – Законом встановлено строк від одного до трьох місяців, протягом якого орган, який проводить реєстрацію повинен зареєструвати статут або відмовити в реєстрації із зазначенням причин такої відмови. А відправлення статутів на доопрацювання законодавством взагалі не передбачено. Про які закони можна говорити, якщо вони керуються виключно своїми бажаннями? »

Нагадаємо, 3 серпня директор департаменту у справах релігій і національностей при Міністерстві культури України Андрій Юраш заявив на прес-конференції в Києві, що не відмовляв УПЦ в реєстрації статутів їх структурних одиниць.

Раніше Синод Української Православної Церкви, який відбувся 20 липня в Києво-Печерській Лаврі, звернувся до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана із заявою про упереджене та необ’єктивне ставлення Міністерства культури до УПЦ. У заяві підкреслено, що з грудня 2014 року по травень 2015 в Міністерство культури України були представлені на реєстрацію тринадцять статутів релігійних організацій УПЦ, а зареєстровані – лише два з них.

Попередній запис
Євстратій Зоря молиться церковнослов’янською “щоб не втрачати навички”
Наступний запис
Відповідь Української Православної Церкви президенту Віктору Ющенко в контексті церковного розділення в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее