1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Драбинко – про «хутірську та сільську» УПЦ

Драбинко – про «хутірську та сільську» УПЦ

Екс-митрополит УПЦ Олександр Драбинко, котрий нині представляє нову церковну структуру ПЦУ в інтерв’ю для видання Обозреватель міркував про те, що завадило єпископату УПЦ оцінити багатообіцяючі пропозиції фанаріотів у 2018 році. З його слів, УПЦ – «дитина без статусу, «сонячне дитя» з удаваною незалежністю».

«УПЦ сьогодні — сукупність єпархій РПЦ на території України з правами, але без статусу. Дитина з правом на життя, іграшок та харчування, але без свідоцтва про народження. Читач знає, як таких називають в народі… А така дитина, як «сонячне дитя» може і маючи проблиски свідомості власної гідності і прав, тішиться тими «дрібками», що падають зі столу червонозоряної. Маю на увазі примітивні рішення Собору РПЦ про уявну незалежність УПЦ і начебто б її центру в Києві. Чекаю наступного Собору і його більш логічних і практичних рішень», – заявив Драбинко.

З його слів, він сподівався на «напоумлення» Предстоятеля УПЦ, котрий мав брати участь у «соборі» разом з представниками УПЦ КП та УАПЦ, та процитував з цього приводу інших богословів:

«Отець Богдан пише про це дуже красномовно і чітко: «М’яч був на полі єпископату УПЦ МП. Однак, як висловився один католицький вчений о. Патрік де Лобье, «головна проблема УПЦ це «аграрний єпископат» … причому слово «аграрний» свідчить не про місце народження, а про особливий тип ментальності — коли, зумівши піднятися по кар’єрних сходах Церкви, носій високого церковного сану виявляється нездатним до аналогічної трансформації в інтелектуальній сфері. І залишається таким собі ментальним «обійстям села в місті», тобто людиною з хуторянським мисленням і психологією…», – бідкається Драбинко.

«Перефразую простіше, з властивим мені спрощенням і приведу приклад. Митрополит Володимир мені неодноразово говорив: “Саша, розумієш, часто буває так, що людина виходить з села, але ось село не виходить з людини…”», – пояснив хід своїх думок екс-митрополит.

Попередній запис
Керуючий Могилів-Подільською єпархією та представники ОБСЄ обговорили факти порушень прав віруючих
Наступний запис
Під Епіфанієм захиталось крісло?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее