1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Для тих, кому мариться «фундаменталізм» в РПЦ

Для тих, кому мариться «фундаменталізм» в РПЦ

Російський церковний публіцист Сергій Чапнін пише про формування певної «конспірологічної опозиції» щодо влади та Церкви та пророкує новий розкол в РПЦ на чолі зі схіігуменом Сергієм (Романовим), котрий недавно виступив з прокльонами на адресу російської влади за те, що вони зачинили храми через «псевдопандемію». Чапнін натякає, що розкол трапиться через те, що патріарх Кирило необачно «заграє з фундаменталістами».

По-перше, Єкатеринбургська єпархія вже заборонила Романова у служінні.

По-друге, щодо «конспірології», то в будь-якій країні значна частина громадян полюбляє бавитись конспірологічними теоріями. Наприклад, згідно з недавнім дослідженням Оксфордоського університету, кожен п’ятий британець в тій чи іншій мірі вірить у причетність євреїв (!) та мусульман до пандемії коронавірусу. Ще більше – майже половина – вірить у те, що «коронавірус – це біологічна зброя, розроблена Китаєм для знищення Заходу». Крім цього, 60% опитаних вважає, що уряд вводить їх в оману стосовно причин виникнення коронавірусу, а 40% вважають, що вірус навмисно був поширений впливовими людьми для отримання контролю!!!

Автори дослідження вважають, що «часи змінились» та «теорії змови стали мейнстримом».

Невже Чапнін буде стверджувати, що у Британії 40% населення – це «фундаменталісти»? Вочевидь, це не так і «конспірологія» не може вважатись достатньою ознакою «фундаменталізму». Так що церковним лібералам вже час би і припинити вживати цей термін з приводу та без.

На наш погляд, віра у конспірологічні теорії – це невитравна особливість соціальної психології в умовах якихось суспільних потрясінь (тобто, виділяти якусь країну або конфесію в цьому плані нерозумно). Звісно, можливо, нічого хорошого в цьому немає, але…

Але що казати про простих людей, якщо США та Китай офіційно обмінялись звинуваченнями у штучному створенні вірусу! Якщо далеко не маргінальні політики підігрівають віру в «теорії змови», то які можуть бути претензії до необізнаних в аналітиці громадян?

Тут можуть привести до прикладу Молдовську митрополію РПЦ, котра виступила проти примусової вакцинації. Однак, якщо уважніше вчитатись у текст її заяви, то побачимо, що йдеться головним чином про те, щоб дати людям можливість вибору, а то раптом чутки про «чіпування» та Білла Гейтса виявляться правдою.

Можна, звісно, посміятись над такими побоюваннями, але зернина здорового глузду в них є. як ми вже писали – не треба жодних «теорій змови», щоб зрозуміти, що вплив однієї людини на ВООЗ це ненормально, а ідея скасування примусової вакцинації є цілком розумною, враховуючи підхід Німеччини у цьому питанні.

Так що, повторимось, жодного системного правого фундаменталізму в РПЦ немає. А є звичайний сплеск тривоги у суспільстві, пов’язаний із недостатньою прозорістю інформації по коронавірусу. Так що не треба навішувати ярлики «фундаменталістів» на всіх підряд, а ретельно працювати – просвіщати, аргументувати, доводити, заспокоювати, але й пильність не втрачати теж.

Правблог

Попередній запис
Чи не настав час православним традиціоналістам об’єднати свої зусилля
Наступний запис
Ще один ліберальний богослов забрехався

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее