1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Де гроші? – скандальний сановник УАПЦ Мстислав Гук продав монастир

Де гроші? – скандальний сановник УАПЦ Мстислав Гук продав монастир

Славнозвісний єпископ УАПЦ Мстислав Гук знову відзначився. Цього разу, прославлений скандалом в кафе «священик», за твердженням ТСН.ua, продав монастир за 382 тис. 578 грн.

Йдеться про Червоногородський замок, або Палац, – пам’ятку архітектури XVII-XIX ст., розташований біля села Нирків Заліщицького району Тернопільської області.

Як доказ журналісти наводять документи, згідно з якими пам’ятник архітектури був переданий предстоятелю УАПЦ Мефодію ще за часів президентства Леоніда Кучми для розміщення там чоловічого монастиря святих апостолів Петра і Павла. Як говориться в свідоцтві про право власності від 22 січня 2002 року, руїни Палацу належали Тернопільсько-Подільській єпархії УАПЦ.

Нагадаємо, що після смерті митрополита Мефодія в 2015 році, коли главою УАПЦ було обрано Макарія (Малетича), на місце керівника Тернопільською єпархією УАПЦ відправився Мстислав Гук. Після цього в 2016 році сільрада розділила Руїни на три адреси: руїни Палацу, костел і недобудовану гідроелектростанцію. Надалі Тернопільська єпархія УАПЦ стала співзасновником ТОВ «Джурінфортеця», в чию власність відійшов Палац, оцінений в 382 тисячі 578 грн.

31 жовтня 2016 року «архієпископ» Мстислав Гук підписав документи про вихід Тернопільської єпархії зі складу ТОВ «Джурінфортеця» і передачу повноважень директору товариства Ользі Кузан, що є також співзасновником організації. При цьому Тернопільська єпархія забирала свій статутний капітал – 382 тисячі 578 грн.

Коментуючи журналістам ситуацію, що склалася, архієпископ Мстислав заявив, що «гроші, отримані від Кузан, повинні були піти на реконструкцію костелу». На питання, де зараз кошти, священнослужитель не відповів.

У відповідь на журналістське розслідування Контрольно-ревізійній комісії УАПЦ патріархія доручила «встановити достовірність публікації про колишнього керуючого Тернопільською єпархією архієпископа Мстислава Гука на інтернет-ресурсі ТСН.ua».

Попередній запис
Комітет Верховної Ради України з питань духовності допустив законопроект проти УПЦ на голосування
Наступний запис
Суд знову відмовив міськраді Івано-Франківська та встав на сторону канонічної Церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее