1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Громадськість не підтримала розкольницьку ініціативу обмеження доступу капеланів УПЦ до військових

Громадськість не підтримала розкольницьку ініціативу обмеження доступу капеланів УПЦ до військових

17 листопада 2016 року в  Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони відбувся круглий стіл на тему: «Розвиток капеланського служіння в Україні». Як повідомляє Інформаційно-Просвітницький відділ УПЦ, у заході взяли участь представники Української Православної Церкви – голова Синодального відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, відповідальний секретар  відділу полковник запасу Валігурський Юрій Олексійович та голова Синодального відділу УПЦ у справах опіки пенітенціарної системи протоієрей Віктор Яценко.

Під час обговорення питання розвитку військового капеланства в Україні, майбутній статус та функції капеланів, представниками «Київського патріархату» була винесена пропозиція обмежити доступ священикам канонічної Православної Церкви України до військовослужбовців.

Відповідаючи на таку пропозицію, митрополит Августин звернувся до досвіду Польщі, де у 1994 році вирішили створити інститут капеланства тільки з католицьких священиків. Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава, закликав можновладців забезпечити духовний супровід своїм вірянам – православним військовим в армії на рівних правах з католиками. В результаті було прийнято рішення змінити законодавство і дати можливість здійснювати опіку військових священнослужителям усіх конфесій.

 «Варто наголосити, що на відміну від Польщі, в лавах ЗСУ православних, які належать до УПЦ служить велика кількість – не менше, а можливо навіть більше ніж вірян «Київського патріархату», – прокоментували у військовому відділі.

В результаті обговорення була висловлена ідея об’єднати зусилля комітетів національної безпеки і оборони та культури і духовності для спільної розробки базового законопроекту про військове капеланство. Учасники круглого столу вирішили, що за основу буде прийнятий законопроект, що розроблявся душпастирською радою при Міністерстві оборони, а релігійні конфесії будуть готувати до нього свої пропозиції, які винесуть на розгляд робочої групи орієнтовно через два тижні.

 

Попередній запис
Закон 5050 щодо оподаткування неприбуткових організацій підписано – Порошенко
Наступний запис
Митрополит Олександр (Драбинко) покидає країну на невизначений термін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее