1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Громада УПЦ, у якої розкольники відібрали храм, збудувала новий

Громада УПЦ, у якої розкольники відібрали храм, збудувала новий

У селі Білогородка на Дубенщині віряни УПЦ побудували новий храм натомість того, який у них захопили розкольники з «Київського патріархату» ще у 2014 році. 15 листопада 2016 року митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій  у співслужінні численного духовенства здійснив освячення престолу новозбудованої церкви на честь святого апостола і євангеліста Луки. Про це повідомляє прес-служба єпархії.

«Сьогодні я низько вклоняюся вам за ваші труди і наполегливість, за те, що у важкі часи, коли тривають гоніння на нашу Церкву, ви не залишили Православ’я, не пішли в розкол, а навпаки, заклали стійкий фундамент для утвердження віри Христової на багато років у вашому селі», – сказав митрополит Варфоломій.

Нагадаємо, рейдерську діяльність на Рівненщині розкольники розпочали восени 2014 року і за підтримки радикалів із «Правого сектору» захопили ряд храмів, серед яких була й церква апостола і євангеліста Луки у с. Білогородка. Близько 200 вірян на чолі з настоятелем протоієреєм Віталєм Чайкою вирішили звести новий храм. А в період, поки тривало будівництво, богослужіння звершували в пристосованій кімнаті приватного сільського будинку хористки Марії Остапчук.

Власну земельну ділянку для зведення нової церкви подарував громаді вірянин Євген Фесюк. Кошти на будівництво збирали усім селом, чимало допомогли благодійники, тому, не дивлячись на перепони зі сторони розкольників та місцевої влади, вже 8 вересня 2015 року відбулася закладка капсули і освячення фундаменту майбутньої церкви. Через рік, 8 вересня цього року, в храмі було звершено першу Божественну літургію. Ще два місяці тривали оздоблювальні роботи, і 15 листопада у Білогородці було освячено новий храм на честь святого апостола і євангеліста Луки.

Протоієрея Віталія Чайку за ревне пастирське служіння та тверде стояння у Православній вірі було нагороджено хрестом з прикрасами. Владика Варфоломій відзначив благодійників грамотами Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та іншими нагородами.

В той же час, захоплений розкольниками храм пустує. Адже на богослужіння навіть у недільний день до церкви приходить не більше 10 – 15 прихожан.

Попередній запис
Громада УПЦ Івано-Франківська звернулася до ОБСЄ
Наступний запис
Слідами митрополита Олександра

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее