1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Громада УПЦ на Закарпатті побудує новий храм замість відібраного ПЦУ

Громада УПЦ на Закарпатті побудує новий храм замість відібраного ПЦУ

Свято-Георгіївська громада УПЦ в смт Ясіня (присілок Кевелів) Рахівського району Закарпатської області буде зводити новий храм замість відібраного рейдерами з ПЦУ. Про це повідомляє СПЖ.

Місце для будівництва вже вибране. Частину своєї власної присадибної ділянки віддала під храм родина прихожан УПЦ: у їхньому будинку зараз і молиться громада.

Нова церква буде розташована через дорогу від колишнього храму.

Нині вигнана з храму громада УПЦ збирається у каплиці, розміщеній у мансарді житлового будинку якраз напроти своєї колишньої церкви: храм добре видно з вікна. Тимчасове молитовне приміщення довелось облаштовувати «з нуля»: загарбники не дали забрати з церкви нічого.

«Коли нас виганяли з храму, я взяв лише антимінс і кілька облачень, і тут у каплиці ми все робили самі», – розповів настоятель отець Миколай Сенюк.

Священик був рукоположений тільки три роки тому, на приході у Кевелеві прослужив два роки. Це невеликий присілок – буквально одна вулиця – розташований у горах далеко від адміністративного центру селища Ясіня.

З кількох десятків дворів до утворення ПЦУ та нападу на храм до церкви постійно ходило до 20 осіб. Зараз у каплицю приходить 10-15 чоловік, буває і менше. У захоплений ПЦУ храм ходить приблизно стільки ж, але і в церкві бувають служби для 5-6 людей. Це все, чого добились насадженням нової церковної структури.

Кошти для початку будівництва збирають у Ясінянському благочинні Хустської єпархії УПЦ, номер карти в Ощадбанку 5167 4900 4294 3051 (Кемінь Марія).

Нагадаємо, Свято-Георгіївський храм у селищі Ясіня/Кевелів був захоплений активом ПЦУ 3 лютого 2019 року. При цьому активісти погрожували благочинному протоієрею Віталію Кеміню і обіцяли захопити ще кілька храмів в окрузі. Деякі жителі, котрих привели на «зібрання за ПЦУ», кілька років взагалі не з’являлись у селищі, а одній з ярих прихильниць переходу виявилась прихожанка католицької церкви.

Активісти сіяли ворожнечу, погрожували людям звільненням, підпалами будинків, захопленням їхнього бізнесу. Активіст Володимир Гиря у Facebook оголосив про перехід громади в УПЦ КП (не до ПЦУ) ще зранку 3 лютого, тоді як зібрання почалось тільки через пару годин. Захоплення храму ініціювали колишній голова селищної ради Дмитро Поляк, представник депутатського корпусу Рахівської райради Василь Вербицький, чиновник Рахівської ОДА Андрій Делятинчук, а також задіяні активісти націоналістичних угрупувань.

Попередній запис
Поліція охороняє марші ЛГБТ, але пасивна як захоплюють храми, – ієрарх УПЦ
Наступний запис
У Кривому Розі згорів Борисоглібський храм УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее