1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Глава Архієпископії руських приходів у Західній Європі закликав паству до спокою та розумного вибору

Глава Архієпископії руських приходів у Західній Європі закликав паству до спокою та розумного вибору

Глава Архієпископії руських церков у Західній Європі владика Іоанн (Реннето) прокоментував комюніке, розіслане від імені Ради Архієпископії до її приходів. Нагадаємо, раніше у ЗМІ повідомили про те, що після рішення архієпископа Харіупольського перейти до РПЦ, за підсумками голосування Асамблеї Архієпископії 7 вересня, кілька членів її Ради звернулись до Константинополя з проханням призначити тимчасового керівника, а до духовенства Архієпископії – з пропозицією обрати підпорядкування грецьким митрополіям, Румунській або Руській Церквам.

Як зазначено у зверненні владики Іоанна, опублікованому на сайті orthodoxie.com, ті, хто підписався під комюніке, не повідомили про свої наміри ані його, ані керівництво Ради. «Таким чином, під маскою бажання “захистити” та “зберегти” нашу Архієпископію… перебуває руйнування нашої Архієпархії. Це правда, що у наших статутах згадується канонічна прив’язаність до Константинопольського Патріархату. Але ми порвали з цим патріархатом, уперше 23 лютого 2019 року, коли ми проголосували на 93% проти розпуску нашої Архієпископії. І ми, врешті, порвали зі Вселенським Патріархатом 7 вересня, коли більшість голосувала за Московський Патріархат. Я би додав, що серед тих, хто голосував проти проекту приєднання до Московського Патріархату, чимало також не хотіли зберігати канонічну прив’язаність до Вселенського Патріархату», – зазначає владика Іоанн.

«Як ви можете уявити собі, що ваш архієпископ може поминати патріарха Варфоломія за цих умов після рішення позачергового загального зібрання? На наших позачергових зібаннях від 23 лютого та 7 вересня 2019 року зв’язок зі Вселенським Патріархатом у наших статутах застарів. Саме наші зібрання, наші рішення у порядку примирення змінили наші статути, і ми будемо змушені відповідним чином змінити їх», – нагадав Реннето.

Владика також наголосив на абсурдності та протиріччях тез опублікованого комюніке. Він звернувся до тих, хто ще вагається, із закликом підтримати його прагнення заповнити «канонічну та юридичну пустку» та подолати труднощі. Також ієрарх повідомив, що має намір скликати зібрання кліриків, щоб підтвердити визначення канонічного зв’язку у вигляді автономії у складі РПЦ, після котрого можна буде займатись статутами об’єднання.

Попередній запис
Епіфаній знову сказав, що Філарету нічого не обіцялось
Наступний запис
Іоасаф Шибаєв закликав архієреїв УПЦ КП підтвердити, що Думенко – брехун

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее