1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. В СПЦ спілкуватимуться з владою Чорногорії лише про скасування спірного закону

В СПЦ спілкуватимуться з владою Чорногорії лише про скасування спірного закону

Діалог Сербської Православної Церкви з керівництвом Чорногорії можливий, якщо влада готова обговорювати скасування спірного закону або всіх його дискримінаційних положень. Про це йдеться в листі митрополита Чорногорсько-Приморського Амфілохія (Радовича), адресованому прем’єр-міністру Чорногорії Душко Марковичу. Текст документу оприлюднили на сайті Чорногорсько-Приморської митрополії СПЦ.

У листі владика Амфілохій спростував ряд озвучених прем’єром тез щодо цього закону. Нагадаємо, влада країни запевняє, що він «не викличе нових розбіжностей у православному житті Чорногорії» і «узгоджений з усіма європейськими стандартами».

«Зміст і мета закону, на жаль, свідчать про зворотне, в чому ви і широка громадськість Чорногорії могли переконатися, побачивши експертні та аргументовані зауваження юридичної ради нашої Церкви щодо законопроекту, представлені Вам до його прийняття. Це особливо відноситься до положень закону, якими заперечується і ліквідується багатовіковий, безперервний, історичний правовий статус і майнові права нашої Церкви та інших релігійних об’єднань», – зазначив ієрарх СПЦ.

Тим не менш, з його слів, у Церкві «готові, з урахуванням рішень Священного синоду СПЦ, єпископської ради СПЦ в Чорногорії, поважаючи Конституцію Чорногорії, зустрітися з Вами в надії на те, що ви щиро переконані почати розмову по суті, щоб, відповідно до правової системи Чорногорії, скасувати закон або всі його дискримінаційні положення, добре відомі вам і всій громадськості, щоб відновити мир і спокій серед усіх православних віруючих в Чорногорії».

І лише після вирішення цієї ключової проблеми можна починати діалог і про інші, не менш складні питання, таких як реституція незаконно відібраного майна та підготовка та укладення основного договору між Чорногорією і Сербською Православною Церквою.

«Якщо Ви готові спочатку обговорити закон як причину проблем і способи їх вирішення, тобто усунути суперечливий закон, а саме його дискримінаційні положення з правового порядку Чорногорії, то в цій розмові також повинні брати участь правлячі архієреї єпархій Сербської Православної Церкви в Чорногорії», – зазначено у тексті.

Попередній запис
Адмінсуд повернув дві позовні заяви Філарета на вимогу ліквідаторів УПЦ КП
Наступний запис
ЄСПЛ відхилив запит про заборону виконання закону про Церкву в Чорногорії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее