1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. В РПЦ назвали перетворення Святої Софії на мечеть «ляпасом усьому християнству»

В РПЦ назвали перетворення Святої Софії на мечеть «ляпасом усьому християнству»

Перетворення собору Святої Софії в Стамбулі на мечеть – це «ляпас усьому світовому християнству», заявив ТАСС голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв).

«Можна по-різному оцінювати внутрішню політичну ситуацію в Туреччині і ті чинники, які спонукали турецьке керівництво до подібного рішення. Але духовне і культурне надбання всього світу не повинно ставати заручником поточної політичної ситуації. Шкода, що політична кон’юнктура бере верх над повагою до інших релігійних традицій. Перетворення Святої Софії в мечеть – ляпас, який керівництво Туреччини завдало Православної Церкви, всьому світовому християнству», – сказав владика Іларіон.

Раніше Державна рада Туреччини скасувала постанову турецького уряду про присвоєння собору Святої Софії в Стамбулі статусу музею. Президент Туреччини підписав указ, що дозволяє мусульманам здійснювати молитву в соборі, який відтепер носить статус мечеті.

Митрополит Іларіон зазначив, що подібне рішення державного керівництва Туреччини не може не розчаровувати. «Свята Софія була побудована як храм, присвячений Ісусу Христу, і ми, православні християни, не можемо сприймати її інакше. З 1934 року і донині Свята Софія мала статус музею, що давало можливість і християнам, і мусульманам, і представникам інших релігій її безперешкодно відвідувати. Для православних християн Свята Софія – те саме, що для католиків Собор святого Петра в Римі. Це храм-символ і одна з найбільших християнських святинь», – додав глава ВЗЦЗ, наголосивши, що ніяк інакше сприймати її християни не можуть і не будуть.

Попередній запис
Мер Стамбула побоюється, що рішення по Святій Софії дорого вартуватиме Туреччині
Наступний запис
Президент Греції заявила, що патріарха Варфоломія підтримає весь грецький народ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее