1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Відповідь Варфоломія Албанській Церкві з «українського питання»

Відповідь Варфоломія Албанській Церкві з «українського питання»

4 лютого 2019 року патріарх Варфоломій направив на адресу Блаженнішого архієпископа Тиранського і всієї Албанії Анастасія лист у відповідь, в якому надав обґрунтування з надання членам розкольницьких структур УПЦ КП і УАПЦ Томоса про автокефалію. Про це повідомив ресурс «Ромфея», пише СПЖ.

У своєму посланні глава Фанару підкреслює виняткову роль своєї Церкви у світовому Православ’ї і її право вирішувати проблеми інших Церков, які вони не здатні вирішувати самостійно.

«Богоносні отці, які за допомогою божественних і священних канонів поклали на трон Костянтина всім відому всесвячену і страшну його надмежну відповідальність, не у вигляді привілеїв, але жертви, ведені Духом Святим, провидівши нужду остаточного врегулювання виникаючих в Помісних Церквах проблем, що не можуть бути дозволеними ними самими», – пише патріарх Варфоломій.

Він також повідомляє, що провідна і керуюча роль Константинополя була «виконувана безперервно в усі минулі століття» і «першорядне місце Константинополя ніколи не викликало у інших патріархів ніякого занепокоєння».

Патріарх Варфоломій обґрунтовує свої твердження історичними прикладами, зокрема він вказує, що в 1663 році патріарх Діонісій ІІІ, спільно з патріархом Олександрійським Паїсієм, Антіохійським Макарієм і Єрусалимським Нектарієм, видав «том» з приводу питань, запропонованих кліром Руської Церкви. Там у пункті 8 сказано: «Цю перевагу мав Папа до того, як розділилася Кафолічна Церква… тепер вже, коли він відколовся, питання всіх інших Церков відсилаються до Константинопольського трону і від нього отримують рішення…».

З цього та інших історичних прикладів патріарх Варфоломій робить висновок: «Таке становище наших церковних справ і це ясно видно в безперечній і канонічно затвердженій перевазі апеляції, які ми застосовували у випадку колишнього митрополита Київського Філарета і колишнього митрополита Львівського Макарія (Макарій ніколи не був канонічним митрополитом, – прим. ред.)».

З приводу питання неканонічності висвячення Епіфанія та інших «ієрархів» ПЦУ глава Фанару наводить дослідження митрополита Ангіалу і потім Смирни Василя, складене в 1887 році, в якому Василь нібито приходить до висновку про «дійсність хіротоній кліриків від розкольничого або позбавленого влади єпископа висвячених».

Нагадаємо, 7 березня було опубліковано лист Блаженнішого Архієпископа Тиранського і всієї Албанії Анастасія, написаний на початку року, у якому була викладена максимально критична позиція Синоду Албанської Православної Церкви з «українського питання».

Попередній запис
У Прощену неділю активісти ПЦУ зрізали замки на храмі в Бережниці
Наступний запис
Митрополит Луганський Митрофан: Наше завдання примиряти людей, не розділяти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее