1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Вчений з Грузії: Намічений Фанаром парад автокефалій погано позначиться на Православ’ї

Вчений з Грузії: Намічений Фанаром парад автокефалій погано позначиться на Православ’ї

Неправильно присвоювати Константинопольському патріархату право давати автокефалію кому, де і коли він захоче, порушуючи тим самим церковні закони. Про це заявив доктор історії, професор, директор Національного центру рукописів Грузії ім. Корнелі Кекелідзе Заал Абашидзе, який бере участь у Міжнародній науковій конференції «Церква Мучеників: Гоніння на віру і Церкву у ХХ столітті», повідомляє СПЖ.

За словами вченого, в Грузії уважно стежать за подіями в церковній сфері України. У випадку ж зі втручанням Фанару в українську проблему, на його думку, все було порушено.

«У Синоду Грузинської Православної Церкви не було остаточного рішення з цього питання, але наш Патріарх заявив, що всі питання, пов’язані з українською автокефалією, повинні вирішуватися і обговорюватися тільки за участю Московського Патріархату», – зазначив професор.

З його слів, Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II і Синод Грузинської Церкви виходять з документів, прийнятих на Всеправославній нараді в Шамбезі, де «прямо було сказано, що область може стати автокефалією тієї чи іншої Церкви тільки з дозволу тієї Церкви, до якої вона входила до цього, і якщо це все затвердить Константинопольський патріархат».

«Цим рішенням була визначена дуже гарна рівновага: Мати-Церква або кіріархальна Церква надає автокефалію, а стверджує Константинопольський патріархат», – додав учений.

«Проголошення автокефалії Української церкви Константинополем – неправильний крок в першу чергу тому, що тоді ми надаємо Константинополю право де він хоче, коли він хоче і кому він хоче надавати автокефалію. І ось цей намічений Константинополем парад автокефалій негативно позначиться на Вселенському Православ’ї», – наголошує Абашидзе.

З його слів, для вирішення ситуації, що склалася необхідно провести Всеправославну нараду, «де всі сядуть і в мирі і спокої займуться вирішенням питань саме канонічного характеру, що стосуються надання автокефалії та автономії: український народ, українська Церква має право на автокефалію, але все це повинно бути в рамках каноники, тобто так, як цього вимагають церковні закони».

Попередній запис
«Зброя у монастирі!» – у редакції ТСН знову взялися за антицерковні фейки
Наступний запис
Бородянський не хоче ділити Міністерство, – Правблог

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее