1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію виповнилося 75 років

Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію виповнилося 75 років

5 листопада – день народження Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Орест Березовський (так звали майбутнього Предстоятеля) народився в 1944 році в селі Коритне Вашковського (сьогодні – Вижницького) району Чернівецької області в родині священика.

У 1961 році, після школи, пішов вчитися в Чернівецьке технічне училище, потім працював в будівельних організаціях області. У 1966 році вступив на загальнотехнічний факультет Чернівецького університету. Провчившись три курси, вступив в Московську духовну семінарію.

За два роки до закінчення навчання Орест увійшов до числа братії Троїце-Сергієвої лаври, а 18 березня 1971 року став ченцем. При постригу він отримав ім’я Онуфрія, на честь преподобного Онуфрія Великого.

20 червня того ж року монаха Онуфрія висвятили у сан ієродиякона, а 29 травня 1972 року – в сан ієромонаха. У цьому ж році вступив до Московської духовної академії, яку закінчив у 1978 році з вченим ступенем кандидата богослов’я.

У 1980 році був возведений у сан ігумена. 28 серпня 1984 року призначений настоятелем Спасо-Преображенського храму Афонського представництва в селі Лукіно (станція Передєлкіно Московської області). 28 червня 1985 року майбутнього Предстоятеля призначили благочинним Троїце-Сергієвої лаври, а на Різдво наступного року – звели у сан архімандрита.

З 20 липня 1988 року по листопад 1990 року був намісником Почаївської лаври. Архієреєм став 9 грудня 1990 року. Хіротонісав ієрарха колишній митрополит Київський і всієї України Філарет Денисенко, який пізніше пішов у розкол і очолив Київський патріархат.

У 1992 році Чернівецький єпископ Онуфрій виступив проти неканонічних дій тодішнього митрополита Філарета. За це Філарет позбавив владику Чернівецької кафедри. Однак духовенство і віруючі захистили свого пастиря, і вже у квітні єпископа Онуфрія відновили на Чернівецькій кафедрі.

У 1994 владика був зведений у сан архієпископа, в 2000 році – став митрополитом, а 13 серпня 2014 за результатами таємного голосування було обрано Предстоятелем УПЦ.

Попередній запис
В Елладській Церкві поглиблюється розбрат через визнання «автокефалії» розколу
Наступний запис
Ієрарх Греції розповів, що глава Фанару керує всією Православною Церквою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее